Thursday , April 18 2024

Barack Obama: Războiul este pe punctul de a se încheia în Irak

Presedintele SUA, Barack Obama

Preşedintele american, aflat în ultima zi de vacanţă la Martha’s Vineyard, va susţine marţi seara un discurs televizat pentru a marca încheierea misiunii din Irak.

Când eram candidat pentru această funcţie, am promis că voi pune capăt acestui război. În calitate de preşedinte, sunt pe punctul de a face acest lucru. De când am preluat funcţia, am adus acasă mai mult de 90.000 de soldaţi”, a reamintit el.

În Irak se mai află mai puţin de 50.000 de militari americani, după o misiune de şapte ani, în cursul căreia au murit mai mult de 4.400 de soldaţi, conform unui bilanţ AFP, realizat pe baza datelor site-ului independent www.icasualties.org.

Obama a anunţat că misiunea de luptă a forţelor americane se va încheia oficial în data de 31 august, militarii care vor mai rămâne în Irak până la sfârşitul anului 2011 urmând să aibă ca misiune “consilierea şi susţinerea” forţelor irakiene.

“Ceea ce este important este că războiul este în curs de încheiere. Ca orice ţară suverană şi independentă, Irakul poate lua propriile decizii privind viitorul său. Iar până la sfârşitul anului viitor, toţi militarii noştri vor reveni acasă“, a spus preşedintele american.

El le-a cerut americanilor să îşi manifeste respectul faţă de militarii care au luptat în Irak, participând la acţiunea “salut soldaţilor”, lansată de Casa Albă pe site-uri internet de socializare.

Vezi si

Consiliul de Securitate al ONU votează vineri privind primirea în organizaţie a statului palestinian

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri în privinţa cererii statului palestinian de …