Wednesday , March 29 2023

Balonul chinez face parte dintr-o flotă care acoperă întreaga lume, spun oficiali americani

Statele Unite consideră că balonul de supraveghere chinez care a fost doborât deasupra teritoriului său face parte dintr-o flotă mai largă care s-a răspândit pe cinci continente, scrie BBC.

“Statele Unite nu au fost singura țintă a acestui program mai amplu”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

El a adăugat că SUA a împărtășit informațiile culese din resturile balonului cu zeci de alte țări.

China a negat că balonul a fost folosit în scopuri de spionaj și spune că a fost un dispozitiv meteorologic luat de vânt.

Balonul a fost doborât sâmbătă de un avion de vânătoare deasupra coastei Carolinei de Sud, o acțiune care a declanșat o criză diplomatică și l-a determinat pe secretarul Blinken să își anuleze imediat o călătorie în China – prima întâlnire la nivel înalt dintre SUA și China în această țară din ultimii ani.

Citând oficiali anonimi, Washington Post a relatat că SUA consideră că proiectul de baloane de supraveghere era operat din provincia chineză de coastă Hainan și viza țări precum Japonia, India, Vietnam, Taiwan și Filipine.

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, generalul de brigadă Pat Ryder, a confirmat că SUA crede că baloane similare au operat deasupra Americii de Nord și de Sud, Asiei de Sud-Est, Asiei de Est și Europei.

“Am învățat multe despre aceste baloane și despre cum să le urmărim”, a declarat generalul Ryder. El a precizat că, deși dispozitivele au fost folosite pentru misiuni de supraveghere, au existat “variații” în ceea ce privește dimensiunea și capacitățile lor.

SUA consideră că baloanele au operat deasupra teritoriului american în cel puțin patru ocazii, dar generalul Ryder nu a oferit mai multe detalii cu privire la aceste cazuri.

Washingtonul a informat 40 de țări aliate cu privire la presupusul program de spionaj la începutul acestei săptămâni, a confirmat un înalt oficial al administrației Biden pentru CBS News, partenerul american al BBC.

Navele navale și ale Gărzii de Coastă și scafandrii caută în continuare resturi ale balonului. Nu este clar ce informații au cules până acum SUA de pe urma rămășițelor, deși experții spun că resturile ar putea ajuta oficialii să înțeleagă mai bine de ce era capabil balonul și cum transmitea informațiile.

(sursa: Mediafax)

Vezi si

Polonia critică Germania, denunţând “presiunile” UE şi decizia “absurdă” privind motoarele auto

Guvernul Poloniei a lansat, marţi seară, un atac virulent la adresa Germaniei şi a Uniunii …