Saturday , October 23 2021

Avertismentul Frantei pentru Germania care ar putea afecta toata Europa

Preşedintele francez Francois Hollande a avertizat pentru prima oară într-un interviu acordat unor şase publicaţii europene importante că motorul franco-german al Europei s-ar putea bloca din cauza divergenţelor legate de rezolvarea crizei datoriilor, recesiunea fiind un mare risc pentru regiune.

Hollande a insistat, în ajunul summitului UE de joi şi vineri, ca Angela Merkel să îşi atenueze poziţia în domeniul austerităţii şi a cedării prerogativelor naţionale, pentru întărirea disciplinei fiscale.

Interviul a fost acordat unor jurnalişti de la publicaţiile The Guardian, Le Monde, El Pais, Gazeta Wyborcza, La Stampa şi Suddeutsche Zeitung.

Preşedintele francez a spus că există lumină la capătul tunelului zonei euro, dar a sugerat că Merkel este prea preocupată de politica internă, în răspunsurile sale la criză.

El a cerut autorităţilor de la Berlin să renunţe la opoziţia faţă de decizii adoptate de liderii zonei euro la summit-ul din iunie.

Hollande vrea ca zona euro să acţioneze prompt pentru reducerea costurilor împrumuturilor Spaniei şi Italiei, iar Grecia să primească asigurări că va rămâne în zona euro.

Hollande a tratat expeditiv propunerea germană de creare a unei zone euro federalizate sau a unei uniuni politice şi a respins ca nefondate criticile germane la adresa măsurilor anti-criză ale Băncii Centrale Europene.
Relaţiile franco-germane reprezintă forţa motoare a Uniunii Europene, a spus Hollande, care a adăugat însă că pot fi şi o frână, dacă nu funcţionează în tandem, din acest motiv fiind nevoie de coerenţă.

Remarcile lui Hollande în ajunul summitului crucial care începe joi la Bruxelles scot în evidenţă amploarea diviziunilor dintre Paris şi Berlin şi de la nivelul zonei euro, la aproape trei ani de la declanşarea celei mai grave crize din istoria uniunii monetare.

Vezi si

Joe Biden afirmă că Statele Unite ale Americii vor apăra Taiwan în cazul unei invazii chineze

Preşedintele american Joe Biden s-a abătut de la politica de lungă durată pe care SUA …