Friday , February 3 2023

Autoritățile ucrainene continuă ancheta asupra prăbușirii elicopterului în care se afla ministrul de interne

Autoritățile ucrainene continuau joi ancheta ordonată cu o zi înainte de președintele Volodimir Zelenski, după decesul ministrului de interne Denis Monastîrski în urma prăbușirii lângă o grădiniță a elicopterului în care se afla, provocând de asemenea moartea altor 13 persoane, informează AFP.


“Serviciul de securitate al Ucrainei a declanșat o anchetă penală asupra acestui teribil eveniment”, a declarat Zelenski într-un discurs miercuri seara.
“L-am însărcinat pe șeful Serviciului de securitate al Ucrainei, în cooperare cu toate celelalte instituții autorizate, să clarifice toate circumstanțele catastrofei”, a precizat Zelenski.
Elicopterul, un Super Puma EC-225 (Airbus Helicopters), potrivit Serviciul de stat pentru Situații de Urgență (SES) căruia îi aparținea, s-a zdrobit miercuri dimineața la Brovarî, lângă Kiev.
Potrivit aceleiași surse, nouă persoane se aflau la bordul aparatului, printre care ministrul de interne și adjunctul său. Potrivit celui mai recent bilanț atribuit de aceeași sursă, 14 persoane au murit, printre care un copil, și 25 sunt spitalizate, printre care 11 copii.
“Şeful poliției naționale a Ucrainei va conduce Ministerul de Interne pentru moment. Noi am repartizat de asemenea responsabilitățile ce-i reveneau ministrului în cadrul operațiunii noastre de apărare și de garantare a securității statului”, a adăugat Zelenski.
La fața locului, jurnaliști ai AFP au văzut resturi ale elicopterului lângă un imobil de locuințe, o portieră, două mașini distruse. De asemenea, corpuri înfășurate și duse pe o targă, unul câte unul, spre o furgonetă.
Prăbușirea elicopterului, survenită la patru zile după un bombardament rus ce s-a soldat cu 45 de morți la Dnipro, în estul Ucrainei, a suscitat o amplă emoție.
Responsabilii ucraineni, printre care prim-ministrul Denis șmîhal pe Telegram, au deplâns moartea lui Denis Monastîrski, 42 de ani, fost avocat ce făcea parte din partidul lui Volodimir Zelenski.
La Washington, președintele Joe Biden și soția sa Jill s-au declarat solidari cu “toți cei care sunt îndoliați de această tragedie sfâșietoare”, a anunțat Casa Albă. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a deplâns la rândul său pe Twitter decesul unui “mare prieten al UE”. (Agerpres)

Vezi si

Armata americană a depistat un balon de recunoaştere al Chinei deasupra Statelor Unite

Armata americană monitorizează un balon de recunoaştere despre care există suspiciuni că ar fi fost …