Saturday , July 20 2024

Autorii coletelor-capcană de la Atena nu au legătură cu nici un grup terorist internaţional

Autorii coletelor-capcană trimise luni şi marţi de la Atena nu au “nici o legătură” cu vreun “grup terorist internaţional organizat”, a declarat miercuri ministrul grec al Afacerilor Externe, Dimitris Droutsas.

“Toate dovezile pe care le avem până în prezent arată clar că aceste incidente nu au nici o legătură cu nici un fel de grup terorist internaţional organizat”, a afirmat ministrul, în cadrul unei întâlniri cu agenţiile de presă străine de la Atena, programată cu mult timp înaintea tentativelor de atentate cu colete-capcană de luni şi marţi.

Ministrul a explicat că administraţia sa a intrat în contact încă de luni cu toate ambasadele de la Atena, pentru a le avertiza cu privire la un posibil pericol legat de mesagerie, după descoperirea primelor colete-capcană la agenţii de mesagerie din capitala Greciei.

“Datorită acestei cooperări imediate, am putut detecta şi celelalte pachete ieri; când au ajuns în ambasade personalul ne-a contactat, au fost trimişi specialişti la faţa locului, care au procedat la explozii controlate”, a adăugat el, dând asigurări că diplomaţii străini au “apreciat” aceste “acţiuni preventive ale Guvernului grec”.

Mai multe colete-capcană, dintre care 13 au fost descoperite până în prezent, au fost expediate aproape simultan luni către mai multe ambasade, precum şi cancelarului german, Angela Merkel, şi premierului italian, Silvio Berlusconi, determinând Grecia să suspende orice mesagerie internaţională, pentru a face mai multe verificări.

Acest caz, care intervine după expedierea unor colete-capcană din Yemen, a determinat Comisia Europeană să convoace o reuniune la Bruxelles, vineri, la nivel de experţi în materie de securitate aeriană şi de explozivi.

Fabricarea celor două colete-capcană trimise din Yemen către două lăcaşuri de cult din Chicago, Statele Unite, a fost imputată de Washington unui artificier al reţelei al-Qaida.

În cazul grec, poliţia din această ţară a desemnat imediat pista extremiştilor locali, proveniţi din mişcarea anarhistă.

Vezi si

Guvernul ucrainean propune primele creşteri de taxe pe timp de război pentru a finanţa cheltuielile de apărare

Guvernul ucrainean a propus joi prima majorare de taxe pe timp de război pentru a …