Thursday , June 20 2024

Atleta de la Jocurile Olimpice care a refuzat să se întoarcă în Belarus ajunge în Polonia miercuri. Regimul Lukașenko i-a cerut mamei să o convingă să se întoarcă

Krystsina Tsimanouskaya, atleta din Belarus, care a refuzat să se întoarcă în țară la ordinele regimului Lukașenko va ajunge în Polonia miercuri, cu un zbor direct de la Tokyo, relatează Reuters. Conform unui alt opozant din Belarus aflat la Varșovia, oficialii de la Minsk i-au cerut mamei sportivei să o convingă să se întoarcă.

Atleta a primit o viză umanitară din partea guvernului polonez după ce a refuzat să se întoarcă în Belarus forțată de autoritățile de la Minsk. După incident, ea a spus că își dorește să obțină drept de azil politic în Europa.

„Va merge de la Tokyo la Varșovia în 4 august, cu o cursă fără escală”, a spus Aleksandr Opeykin, președintele Fundației pentru Solidaritate în Sportul Bielorus, o fundație care îi ajută pe sportivii marginalizați pe motive politice.

„Ea a acceptat oferta făcută de ministerul polonez de externe pentru a primi ajutor. Astăzi și-a primit viza pentru Polonia, iar noi, de la fundație, am ajutat-o să își cumpere biletul de avion”, a adăugat Opeykin.

O sursă de la această fundație spune, conform Reuters, că Tsimanouskaya plănuiește să ceară azil politic în Germania sau Austria.

Uniunea Europeană a salutat decizia Poloniei de a acorda viza umanitară sportivei și a precizat că încercarea de a o aduce cu forța înapoi în Belarus pe Tsimanouskaya este o nouă dovadă a represiunii brutale a regimului Lukașenko.

Soțul atletei, Arseni Zhdanevici, i se va alătura în Polonia, a confirmat un opozant bielorus, Pavel Latușco, aflat și el la Varșovia. El a spus și că oficialii bieloruși i-au spus mamei sportivei că fiica ei este o „spioană pentru guvernele occidentale”. Conform acestuia, autoritățile de la Minsk i-au cerut mamei sportivei să o convingă pe aceasta să se întoarcă în Belarus.

Digi24

Vezi si

Ucraina rezistă pe tot frontul, în timp ce Rusia intensifică asaltul în Doneţk şi Lugansk

Rusia îşi intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp …