Saturday , April 20 2024

Asistenta rusoiacă a unui deputat britanic, suspectată de spionaj în favoarea Moscovei

O tânără rusoaică, asistenta unui deputat britanic, este pe punctul de a fi expulzată din Marea Britanie, serviciile de securitate ale ţării suspectând-o de spionaj în favoarea Moscovei, relatează Sunday Times.

MI5, serviciul de securitate internă şi de contraspionaj britanic, a apreciat că tânăra în vârstă de 25 de ani Katia Zatuliveter, asistenta lui Mike Hancock, un deputat liberal-democrat din Camera Comunelor, este de fapt “agent latent” ce operează pentru serviciile de informaţii ruse, dezvăluie cotidianului.

Această arestare ar fi prima de la încheierea Războiului Rece care implică o persoană din cadrul Parlamentului britanic acuzată de spionaj în favoarea Rusiei.

Potrivit Sunday Times, MI5 crede că această tânără atrăgătoare şi-a fixat atenţia asupra lui Mike Hancock, în vârstă de 64 de ani, care este considerat un om politic prorus. Deputatul britanic a respins aceste acuzaţii, negând că asistenta sa este spioană.

“Nu este o spioană rusă. Nu ştiu nimic despre afacerile de spionaj, dar ea a fost obiectul unui ordin de expulzare. A făcut apel deoarece crede – pe bună dreptate – că nu a făcut nimic rău”, a declarat Mike Hancock pentru agenţia Press Association.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic a declarat la rândul său că “de obicei nu se fac comentarii despre cazurile individuale”.

Katia Zatuliveter, care a făcut obiectul unei anchete aprofundate înainte de a deveni asistenta deputatului, a fost arestată săptămâna trecută de serviciile de poliţie şi imigraţie britanice şi dusă într-un centru de securitate în aşteptarea expulzării către Rusia.

Decizia de a fi expulzată în Rusia a fost luată după ce serviciile de securitate au abordat-o pe aeroportul Gatwick din Londra, în august, la întoarcerea în Marea Britanie. Înainte de a o elibera, oficialii din cadrul serviciilor de securitate au interogat-o îndelung despre activitatea sa pentru Hancock, continuă săptămânalul.

Deputatul britanic a angajat-o pe Katia Zatuliveter cu ocazia unei întâlniri la Strasbourg (Franţa), unde acesta din urmă efectua deseori deplasări în calitate de deputat al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Expulzarea tinerei Katia Zatuliveter ar putea să tensioneze din nou relaţiile diplomatice dintre Marea Britanie şi Rusia, după uciderea prin otrăvire a disidentului rus Aleksandr Litvinenko la Londra, în 2006, scrie cotidianul britanic.

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …