Thursday , March 30 2023

Aproximativ 2,5 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit din Libia

Inspectorii organismului de supraveghere nucleară al ONU au descoperit că aproximativ 2,5 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit libian care nu se află sub controlul guvernului, potrivit Reuters.

Constatarea este rezultatul unei inspecții planificate inițial pentru anul trecut, care „a trebuit să fie amânată din cauza situației de securitate din regiune” și care a fost în cele din urmă efectuată marți, potrivit declarației șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Inspectorii AIEA „au constatat că 10 containere care conțineau aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de UOC (concentrat de minereu de uraniu), declarate anterior de (Libia) … ca fiind depozitate în acea locație, nu se aflau în acea locație”, se arată în declarație.

Agenția va desfășura „activități suplimentare” pentru a determina circumstanțele în care uraniul a fost îndepărtat de la locul respectiv și locul în care se află acum.

„Pierderea cunoștințelor despre locația actuală a materialului nuclear poate prezenta un risc radiologic, precum și preocupări legate de securitatea nucleară”, a spus agenția.

În 2003, Libia, sub conducerea liderului de atunci Muammar Gaddafi, a renunțat la programul său de înarmare nucleară, în cadrul căruia obținuse instalații care pot îmbogăți uraniul. (Mediafax)

Vezi si

Polonia critică Germania, denunţând “presiunile” UE şi decizia “absurdă” privind motoarele auto

Guvernul Poloniei a lansat, marţi seară, un atac virulent la adresa Germaniei şi a Uniunii …