Wednesday , June 19 2024

Apele din Europa, contaminate puternic cu un produs chimic persistent

Apele din Europa sunt contaminate masiv cu un produs chimic foarte persistent, acidul trifluoroacetic (TFA), potrivit asociațiilor de mediu, care denunță „cea mai mare contaminare cunoscută a apei la scară europeană cu un produs chimic fabricat de om”, informează AFP luni.

Rețeaua europeană de acțiune împotriva pesticidelor (PAN Europe) și membrii săi, inclusiv Generations Futures din Franța, au analizat 23 de eșantioane prelevate din apă de suprafață și șase eșantioane de apă subterană din zece țări ale UE în căutarea acestui produs. Acidul trifluoroacetic este derivat din degradarea PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate), supranumite „poluanți eterni”, dar este utilizat și ca materie primă pentru producerea unora dintre ele.

Rezultatul: „amploarea contaminării este alarmantă și necesită o acțiune decisivă”, au transmis reprezentanții acestor asociații într-un raport publicat luni și citat de Agerpres.

TFA poate să provină din degradarea pesticidelor PFAS, utilizate în agricultură pentru stabilitatea lor, dar și din anumite gaze refrigerante sau din deșeurile provenite din industria de fabricare a PFAS, utilizate pe scară largă, de exemplu, la fabricarea stratului antiaderent al tigăilor, spumelor pentru stingerea incendiilor și unor produse cosmetice.

secretarasite

Analiza, efectuată de Centrul de Tehnologie a Apei din Karlsruhe, a relevat prezența TFA „în toate eșantioanele de apă”, cu concentrații cuprinse între 370 nanograme pe litru (ng/l) și 3.300 ng/l.

Concentrațiile sunt importante în râuri precum Elba în Germania, Sena, Oise și Somme în Franța și Mehaigne în Belgia.

„79% dintre eșantioane au prezentat niveluri de TFA peste limita de 500 ng/l propusă de directiva europeană privind apa potabilă pentru toate PFAS”, precizează același raport.

Cu toate acestea, TFA nu este reglementat în mod specific în prezent: este clasificat ca fiind „irelevant” de către autoritățile europene și, prin urmare, evită obligativitatea de respectare a pragului limită (100 ng/litru) pentru anumite pesticide și produse derivate din degradarea acestora în apele subterane.

Asociațiile de mediu regretă această alegere, subliniind persistența TFA în mediul înconjurător, imposibilitatea de a îl elimina cu ajutorul procedeelor obișnuite de tratare a apei potabile și un „profil toxicologic (care) lasă încă multe întrebări fără răspuns”.

În acest sens, ei citează un studiu care a concluzionat că au apărut „malformații oculare” la iepurii „care au primit TFA”, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie în acest stadiu în privința efectelor asupra oamenilor.

„Poluarea va crește de la o zi la alta dacă nu se iau măsuri decisive pentru a reduce aportul de TFA, începând cu o interzicere rapidă a pesticidelor PFAS și a gazelor fluorurate”, au adăugat autorii raportului.

Vezi si

550 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca. Temperaturile au ajuns la aproape 52 grade Celsius

Cel puțin 550 de pelerini au murit în timpul marelui pelerinaj musulman de la Mecca, …