Friday , September 30 2022

Angela Merkel: Un nou summit UE pe tema bugetului ar putea fi organizat la începutul lui 2013

Cancelarul german Angela Merkel a evocat miercuri posibilitatea organizării unui nou summit la începutul lui 2013, în scopul de a ajunge la un acord asupra bugetului european pentru 2014-2020, în cazul unui eşec în această săptămână.

“Nu ştiu dacă putem ajunge mâine la un acord definitiv. Dorim acest lucru. Putem şi poimâine. Dacă va fi necesar, va trebui să ne vedem din nou la începutul anului viitor”, a declarat Angela Merkel adresându-se Parlamentului European.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat miercuri că speră la un “compromis” la summitul de la Bruxelles de joi şi vineri, la încheierea căruia se va stabili bugetul pe 2014-2020, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Najat Vallaud-Belkacem.

“Preşedintele republicii vrea ca Europa să ajungă la un compromis, deoarece Europa are nevoie de un buget”, a adăugat aceasta.

În prealabil, ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, a apreciat că un compromis este “posibil” dacă “fiecare este rezonabil şi nu se concentrează pe tăieri şi rabaturi”.

Şansele de a ajunge la un acord asupra bugetului pe 2014-2020 par limitate şi depind de capacitatea preşedintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy, de a formula propuneri în măsură să ocolească “liniile roşii” ale statelor.

Un nou compromis va fi prezentat joi seară, înainte de începerea oficială al summitului. Riscul unui eşec rămâne din cauza poziţiei radicale a premierului britanic David Cameron.

Vezi si

Zelenski anunţă că Ucraina va cere aderarea la NATO prin procedură rapidă

Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, …