Monday , July 22 2024

Angajamente de securitate ale UE pentru Kiev: Zelenski, așteptat la summitul european de astăzi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent joi la summitul european de la Bruxelles, unde urmează să fie semnat un acord privind “angajamentele de securitate” ale Uniunii Europene față de Ucraina, a anunțat marți Palatul Elysee, potrivit AFP, citată de Agerpres.
“Președintele Zelenski va fi acolo în deschiderea Consiliului UE pentru discuțiile cu privire la Ucraina și în special pe tema angajamentelor de securitate”, a explicat președinția franceză, amintind că blocul celor 27 de țări membre își are propriile “angajamente de securitate” pentru a ajuta Kievul în fața Rusiei, în plus față de acordurile bilaterale ale mai multor state membre, între care și Franța.


Potrivit responsabililor europeni, un acord asupra acestor garanții de securitate ale UE a fost aprobat de țările membre și urmează să fie semnat joi.
Un proiect de text consultat de AFP arată că Uniunea Europeană caută să continue să finanțeze livrările de arme către Kiev, să mențină instruirea soldaților ucraineni și să intensifice eforturile pentru a întări industria de apărare a acestei țări.
Dar documentul nu include niciun angajament concret cu privire la un nou ajutor din partea UE.
La fel ca în cazul altor înțelegeri, o clauză stipulează că UE ar consulta Ucraina în termen de 24 de ore în cazul unei “viitoare agresiuni” a Rusiei.
Președintele Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski semnaseră la jumătatea lunii februarie la Palatul Elysee un acord bilateral cu privire la sprijinul francez pentru Ucraina. Germania, SUA, Marea Britanie și numeroși alți aliați occidentali ai Kievului au încheiat de asemenea pacte de sprijin similare.
Ucraina a prezentat aceste acorduri drept o cale spre aderarea la UE și NATO. Aceste inițiative fuseseră anunțate în cursul unui summit al NATO anul trecut pentru a liniști Ucraina după ce un calendar precis pentru a se alătura Alianței îi fusese refuzat.
Prezența liderului ucrainean la summitul de joi de la Bruxelles intervine la două zile după deschiderea negocierilor de aderare între UE și Ucraina, o etapă calificată drept “istorică” atât de Kiev, cât și de Bruxelles.

Vezi si

Filialele Partidului Democrat din toate cele 50 de state o susţin pe Kamala Harris la preşedinţia SUA

Toţi cei 50 de preşedinţi ai Partidului Democrat o susţin pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru …