Monday , October 3 2022

Americanii sunt socati: campania electorala din 2012 va costa peste 6 miliarde de dolari

America este supraîndatorată, aproape de recesiune, dar campania electorală de anul viitor va fi cea mai scumpă din istorie.

Peste 6 miliarde de dolari, din care un miliard strict pentru Barack Obama. Aceastea sunt estimările de costuri pentru următoarea campanie electorală aferentă alegerilor din 2012. Chiar dacă mai e multă vreme până atunci (6 noiembrie 2012), strângerea de fonduri a început deja: în primele şase luni ale acestui an, candidaţii din cele două tabere au strâns deja 295 de milioane de dolari, suma nemaivăzută la un moment atât de îndepărtat de scrutin.

“Costurile vor depăşi cele 5 miliarde de dolari din 2008. Vor fi cu siguranţă mai mari de şase miliarde, ceea ce înseamnă o creştere surprinzătoare” a spus, pentru Reuters, Sheila Krumholz, director la Center for Responsive Politics, un organism independent care supraveghează cheltuielile din campaniile electorale.

Jumătate din cele 6 miliarde ar trebui să fie cheltuită pe spoturi radio şi TV, mai ales în statele unde lupta se anunţă strânsă, deci marile reţele TV vor fi din nou cei mai importanţi beneficiari. Cealaltă jumătate va merge pe logistică: deplasări, întâlniri, cheltuielile echipelor de campanie.

Candidat oficial pentru un nou mandat la Casa Albă, Barack Obama speră să strângă până la un miliard de dolari pentru finanţarea campaniei din 2012. Mult mai mult faţă de cele 745 de milioane din 2008, sumă care a fost oricum de două ori mai mare decât cea din dreptul contracandidatului său republican, John McCain. Totuşi, cei doi republicani care vor candida la investitură, Mitt Romney şi Rick Perry, par a se putea bate de la egal la egal, în 2012, cu preşedintele în exerciţiu.

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …