Wednesday , March 29 2023

Ambasadele SUA şi Franţei din Afganistan s-au mutat pe aeroportul din Kabul

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că SUA își mută sediul ambasadei la aeroportul din Kabul, relatează BBC News, pentru a asigura evacuarea tuturor cetăţenilor americani. „De aceea am avut forțe la îndemână – pentru a ne asigura că putem face acest lucru într-un mod sigur și ordonat. Oamenii pleacă din clădire și merg la aeroport”, a declarat el pentru ABC News.

Blinken a adăugat că ambasada are liste de oameni care să scape de pericol și își dublează eforturile în acest sens.

Anterior, a circulat informaţia că principalul diplomat american din Afganistan, însărcinatul cu afaceri Ross Wilson, a fugit de la ambasadă. El a fost mutat pe aeroportul din Kabul, potrivit unui oficial american. Drapelul SUA care a fluturat pe ambasadă a fost, de asemenea, dus la aeroport și va fi scos din țară.

Şi Franţa a luat o decizie similară, notează G4Media. David Martinon, ambasadorul Franței în Afganistan, a postat pe Twitter imagini despre el părăsind fosta zonă verde a Kabulului. Zona Verde este locul în care sunt adăpostite clădirile guvernamentale, reședințele și ambasadele străine.

Anterior, tot duminică, ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a anunțat că Franța își mută ambasada pentru a fi mai aproape de aeroportul din Kabul.

El a spus că ambasada va rămâne operațională pentru evacuarea tuturor cetățenilor francezi care ar putea fi lăsați în țară.

 

Vezi si

Polonia critică Germania, denunţând “presiunile” UE şi decizia “absurdă” privind motoarele auto

Guvernul Poloniei a lansat, marţi seară, un atac virulent la adresa Germaniei şi a Uniunii …