Thursday , January 20 2022

Ambasadele SUA şi Franţei din Afganistan s-au mutat pe aeroportul din Kabul

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că SUA își mută sediul ambasadei la aeroportul din Kabul, relatează BBC News, pentru a asigura evacuarea tuturor cetăţenilor americani. „De aceea am avut forțe la îndemână – pentru a ne asigura că putem face acest lucru într-un mod sigur și ordonat. Oamenii pleacă din clădire și merg la aeroport”, a declarat el pentru ABC News.

Blinken a adăugat că ambasada are liste de oameni care să scape de pericol și își dublează eforturile în acest sens.

Anterior, a circulat informaţia că principalul diplomat american din Afganistan, însărcinatul cu afaceri Ross Wilson, a fugit de la ambasadă. El a fost mutat pe aeroportul din Kabul, potrivit unui oficial american. Drapelul SUA care a fluturat pe ambasadă a fost, de asemenea, dus la aeroport și va fi scos din țară.

Şi Franţa a luat o decizie similară, notează G4Media. David Martinon, ambasadorul Franței în Afganistan, a postat pe Twitter imagini despre el părăsind fosta zonă verde a Kabulului. Zona Verde este locul în care sunt adăpostite clădirile guvernamentale, reședințele și ambasadele străine.

Anterior, tot duminică, ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a anunțat că Franța își mută ambasada pentru a fi mai aproape de aeroportul din Kabul.

El a spus că ambasada va rămâne operațională pentru evacuarea tuturor cetățenilor francezi care ar putea fi lăsați în țară.

 

Vezi si

Cifră record în Franța: 464.769 de cazuri de Covid în ultimele 24 de ore

Acesta reprezintă un nou record de infectare conform datelor publicate marți, 18 ianuarie. Cel mai …