Friday , December 8 2023

Amazonul bolnav, prin ochii primului om care i-a parcurs pe jos cursul

După 859 de zile, mii de kilometri şi peste 50.000 de înţepături de ţânţari, britanicul Ed Stafford este primul om care a reuşit să străbată pe jos întregul curs al fluviului Amazon, până la vărsarea acestuia în Oceanul Atlantic, în nordul Braziliei, informează luni Associated Press. Defrişările abuzive soldate cu vaste arii pustiite şi corupţia instituţionalizată sunt fenomenele cu care Stafford s-a întâlnit în expediţia sa prin ecosistemul amazonian.

Deşi nu se consideră un militant ecologist, Ed Stafford a declarat pentru agenţia americană de presă, în apropiere de punctul final al călătoriei sale, că speră ca această aventură să aducă în atenţia opiniei publice problema defrişărilor abuzive în ecosistemul amazonian.

‘Adevărul este că, dacă în cazul meu nu ar fi fost vorba de dorinţa egoistă şi copilărească pentru aventură, nu cred că aş fi putut să termin această călătorie’, a declarat aventurierul britanic în vârstă de 34 de ani, fost căpitan în Armata britanică. ‘Am pornit în această aventură pentru că nu a mai fost nimeni înaintea mea care să o facă’, a mai susţinut el.

De-a lungul timpului au fost cel puţin şase expediţii care au urmat cursul Amazonului de la izvoarele din Anzii peruani, străbătând apoi Columbia şi Brazilia până la vărsarea în Atlantic, la capătul unui drum de 6.760 de kilometri. Aceste expediţii au folosit însă ambarcaţiuni şi au coborât direct pe cursul apei.

Ed Stafford, alături de un prieten tot britanic, a pornit în această aventură la 2 aprilie 2008, de pe coasta sudică a statului Peru. După trei luni de la începutul expediţiei, Ed a fost lăsat singur de prietenul care a hotărât să abandoneze.

Ed Stafford a continuat drumul, fiind însoţit pe anumite bucăţi de băştinaşi pe care i-a întâlnit în drum. În cele din urmă el a câştigat un nou partener permanent de drum în persoana unui muncitor forestier, Gadiel ‘Cho’ Sanchez Rivera, 31 de ani, care l-a însoţit până la capătul expediţiei.

Stafford a precizat că această călătorie care l-a costat aproximativ 100.000 de dolari, bani suportaţi de mai mulţi sponsori şi din donaţii, a avut rolul de a-l face să înţeleagă Amazonul şi rolul jucat de acest ecosistem unic în protejarea planetei împotriva schimbărilor climatice.

El a povestit că a întâlnit vaste arii de teren despădurite. ‘Oamenii aflaţi la putere beneficiază de pe urma exploatării resurselor naturale de aici. Aceşti oameni sunt corupţi, iar legile nu sunt aplicate şi defrişările continuă’, a mai adăugat el.

De-a lungul celor 859 de zile Ed a supravieţuit hrănindu-se cu peştii piranha pe care i-a prins, cu orez şi fasole. Pentru a se relaxa în timpul serilor Stafford a descărcat de pe internet, cu ajutorul telefonului său prin satelit, o serie de transmisiuni cu comedianul britanic Ricky Gervais şi episoade din serialul ‘The Office’.

Stafford şi noul său prieten Rivera au înfruntat împreună toate pericolele ce pot fi asociate Amazonului, de la caimani lungi de 5,5 metri şi uriaşi şerpi Anaconda, până la lipsa alimentelor şi pericolul de înec. Mai mult decât atât, unele triburi pe teritoriul cărora au trecut au fost ostile, iar altele au permis trecerea doar după ce Ed a angajat călăuze dintre membrii tribului. Un astfel de trib ostil i-a luat prizonieri pe cei doi, i-a dezbrăcat în pielea goală şi le-a inventariat în amănunt bunurile. În cele din urmă membrii tribului s-au mulţumit cu confiscarea unei macete şi le-au permis celor doi să plece. (Agerpres)

Vezi si

Trei oameni uciși și unul rănit grav într-un atac la Las Vegas, într-un campus universitar

Poliția a anunțat că trei persoane au fost ucise într-un schimb de focuri în campusul …