Saturday , June 22 2024

Amazon a decis să nu mai găzduiască site-ul WikiLeaks

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american l-a catalogat pe fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, drept “un anarhist” care nu merită să beneficieze de drepturile acordate jurnaliştilor.

“Assange nu este un jurnalist. Este un anarhist. Nu merită să beneficieze de drepturile acordate jurnaliştilor”, a declarat Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Compania americană de vânzări online Amazon a decis să nu mai găzduiască site-ul WikiLeaks , anunţă senatorul independent Joe Lieberman, în timp ce accesul la site-ul WikiLeaks este perturbat.

“În această dimineaţă, Amazon m-a anunţat că nu va mai găzdui site-ul WikiLeaks. Mi-ar fi plăcut ca Amazon să fi luat această măsură mai devreme, date fiind precedentele informaţii clasificate furnizate de WikiLeaks”, subliniază Lieberman.

Într-un mesaj postat pe Twitter, WikiLeaks a confirmat informaţia: “Serverele WikiLeaks de pe Amazon au fost expulzate. Libertatea de exprimare în ţara oamenilor liberi… De acum înainte, dolarii noştri vor fi cheltuiţi pentru angajarea de persoane în Europa”.

Site-ul WikiLeaks funcţionează cu dificultate şi uneori este inaccesibil, dar nu se ştie dacă acest lucru are legătură cu găzduirea serverelor sau este vorba de noi atacuri informatice.

În opinia lui Lieberman, măsura luată de Amazon este una “bună” şi ar trebui să fie un precedent în legătură cu difuzarea de ilegală de informaţii de către WikiLeaks.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a iniţiat duminică publicarea a 250.000 de documente diplomatice americane.

Amazon găzduieşte serverele a numeroase site-uri.

Jon Karlung, preşedintele grupului suedez Bahnhof, a anunţat marţi că site-ul care a difuzat notele diplomatice este găzduit în principal de Amazon.

Într-un comunicat, Lieberman a cerut altor grupuri care găzduiesc WikiLeaks să renunţe imediat la această colaborare.

“Acţiunile ilegale, scandaloase şi imprudente ale WikiLeaks au compromis securitatea naţională şi au pus vieţi în pericol. Nicio companie responsabilă, fie că este din SUA sau din străinătate, nu trebuie să ajute WikiLeaks în efortul de răspândire a documentelor furate”, subliniază Lieberman.

Vezi si

Cele 27 de ţări ale UE confirmă că marți se deschid negocierile de aderare cu #Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a …