Wednesday , May 29 2024

Alerta maxima in Franta: asasinul si-a filmat masacrul

Poliţia franceză a lansat marţi o vastă operaţiune, cu mijloace excepţionale, de căutare a presupusului ucigaş în serie din zona oraşului Toulouse, care a adus ţara în stare de şoc, omorând cu sânge rece, luni, patru persoane în faţa unui colegiu iudaic, după ce în urmă cu câteva zile ucisese trei militari, notează AFP.

În toate şcolile din Franţa, la ora locală 11.00 (10.00 GMT) va fi ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor de la colegiul iudaic Ozar Hatorah. Acestea sunt un franco-israelian în vârstă de 30 de ani, cei doi copii ai săi – de 4 şi 5 ani- şi o fetiţă de 7 ani. Un adolescent de 17 ani a fost grav rănit în acelaşi atac.

Preşedintele Nicolas Sarkozy va participa şi el la momentul de reculegere, într-un colegiu din centrul Parisului, după care îi va primi, simultan, pe reprezentanţii comunităţilor evreiască şi musulmană din Franţa.

Nicolas Sarkozy a anunţat, luni seară, declanşarea, pentru prima oară în Franţa, a unui plan Vigipirate de “culoare stacojie”, cel mai ridicat nivel de alertă antiteroristă, în regiunea Midi-Pyrénées şi câteva departamente limitrofe. Au fost trimise echipe suplimentare de anchetatori, iar la lăcaşurile de cult şi şcolile confesionale au fost sporite măsurile de supraveghere.

Printre pistele explorate de poliţie se află cea a unui ucigaş adept al ideologiei rasiste şi antisemite. Cei doi militari ucişi la Montauban erau de origine maghrebiană, la fel şi cel omorât la Toulouse. Soldatul grav rănit la Montauban, originar din Antile, este de culoare.

Presa a scris marţi că, în cadrul verificărilor, poliţia s-a interesat mai ales de trei militari din regimentul de la Montauban, care în 2008 au fost denunţaţi pentru că s-au fotografiat executând salutul nazist.

“Nu ştim” cine este asasinul, “nu suntem mai avansaţi de atât”, a declarat marţi ministrul de interne, Claude Guéant, la postul de radio Europe 1, precizând totuşi că “un martor a văzut o cameră video mică la gâtul ucigaşului”.

Autorităţile sunt îngrijorate în primul rând de posibilitatea ca atacatorul să recidiveze cu un nou atentat, după cum a recunoscut Claude Guéant, care coordonează el însuşi ancheta la Toulouse. La postul France 2, ministrul a declarat că “nicio pistă nu este clară” şi a remarcat că ucigaşul s-a deplasat în primele două cazuri cu un scuter negru, iar luni, cu unul alb. Potrivit unei surse apropiate anchetei, ar fi vorba despre acelaşi vehicul, Yamaha T-MAX 500 cm3, furat la 6 martie în regiunea Toulouse. În toate cele trei atacuri a fost folosită o armă de calibrul 11,43.

Vezi si

Zelenski: Absența lui Biden la conferința din Elveția ar echivala cu ”aplauze la scenă deschisă pentru Putin”  

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că, dacă președintele american Joe Biden va absenta …