Wednesday , February 8 2023

Alegeri SUA: Joe Biden a obţinut victoria în statul Michigan, dispunând de 264 de voturi în Colegiul Electoral

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale americane de marţi Joe Biden a obţinut victoria în statul cheie Michigan, extinzând astfel marja în faţa rivalului său, preşedintele Donald Trump, conform proiecţiilor posturilor CBS, CNN şi NBC, informează EFE.
Cu cei 16 delegaţi pe care Michigan îi acordă în Colegiul Electoral, Biden ajunge la un total de 264 de voturi faţă de 214 de care beneficiază Trump. Câştigătorul are nevoie de 270 de voturi ale Colegiului electoral, informeaza Agerpres.

Joe Biden şi-a exprimat încrederea că, odată numărate toate voturile, va fi declarat câştigătorul cursei pentru Casa Albă, relatează dpa şi Reuters.

”Este clar că câştigăm suficiente state pentru a ajunge la 270 de voturi necesare pentru a câştiga preşedinţia”, a spus Biden în Delaware, subliniind că nu pretinde încă victoria. ”Când se va finaliza numărătoarea, credem că vom fi câştigătorii”, a afirmat el.

Soarta alegerilor prezidențiale din Statele Unite a ajuns, joi dimineață, să depindă de rezultatul din cinci state ce au, în total, 60 de voturi în colegiul electoral. Trump conduce în 4 dintre ele, dar Biden a tot recuperat mult din diferență, mai ales în condițiile numărării la sfârșit a voturilor venite prin poștă.
Potrivit estimărilor Fox News, Biden și-a asigurat 264 de voturi din cele 270 necesare pentru a deveni președinte, în timp ce Trump are doar 214 la acest moment.

În Pennsylvania (20 de voturi), după numărarea a 89% dintre voturi, Donald Trump are 50,7%, iar Joe Biden 48,1%. Acest stat este, de obicei, un fief al democraților, dar în 2016 voturile sale s-au dus la actualul președinte.
În Georgia (16 voturi), după ce 98% din opțiunile electorale au fost procesate, Trump are 49,7%, iar Biden 49,1%. Georgia votează, în mod tradițional, cu republicanii.
În Carolina de Nord (15 voturi), după numărarea 94% dintre voturi, Trump are 50,1%, iar Biden 48,7%. Și acest stat este, în mod obișnuit, dominat de republicani.
În Nevada (6 voturi), stat colorat de obicei în albastru, după procesarea a 75% dintre voturi, Biden conduce cu 49,3% la 48,7%.
În joc mai este și Alaska, fief republican clar, care are însă doar 3 voturi în Colegiul Electoral. După numărarea a jumătate dintre voturi, Trump are 62,1%, iar candidatul democrat 33,5%.
De menționat că o bună parte din presa americană l-a dat deja câștigător pe Biden în Arizona (11 voturi), deși s-au numărat doar 86% dintre voturi, iar avansul lui Biden este mai mic de 3%. La alegerile din ultimele trei decenii, Arizona a votat de obicei cu candidatul republican, relateaza HotNews.

Vezi si

VIDEO. Cei mai buni 16 câini de căutare din lume au plecat spre Turcia, în misiune de salvare

Cei mai buni 16 câini din lume anume antrenați pentru căutări în cazul dezastrelor s-au …