Thursday , July 25 2024

Alegeri în Franța: Extrema dreaptă a lui Marine Le Pen a câștigat primul tur al legislativelor

Primele informații bazate pe exit poll-uri arată că partidul condus de Marine Le Pen și Jordan Bardella, numit Adunarea Națională (RN, Rassemblement National), a câștigat turul întâi al legislativelor din Franța după ce a obținut un scor general de 33% din voturile exprimate, relatează BFMTV.

Pe locul doi, conform estimărilor, se află coaliția forțelor de stânga și extremă stânga, numită Noul Front Popular (formată din “Franța Nesupusă” a lui Jean-Luc Melenchon, comuniștii, socialiștii și verzii), cu un procentaj de 28,5%.

Coaliția Împreună (Ensemble) a președintelui Emmanuel Macron vine abia pe locul trei, cu 22%. Republicanii ua obținut 10,5%.

Rezultatele votului din această seară au fost anticipate de sondajele preelectorale. Trebuie precizat că rezultatele exit poll-urilor sunt doar o proiecție a votului la nivel național obținut de partidele participante.

Pentru stabilirea exactă a componenței noului Parlament francez trebuie așteptat turul doi, în care se vor tranșa multe dintre cele 577 de mandate din Adunarea Națională, parlamentul francez.

„Am dat de pământ cu blocul blocul macronist. Felicit votanții pentru că au adus schimbarea după 7 ani în care cei de la putere i-au tratat fără respect”, a declarat Marine Le Pen.

Ea a spus că turul doi va fi crucial pentru a îndepărta spectrul venirii la putere a forțelor de extremă stânga “cu tendințe violente și antisemite”. “Avem nevoie de majoritate absolută. Vă invităm, pe cei care ne-ați votat azi, să ne votați și săptămâna viitoare. Iar pe cei care nu ne-au votat acum, îi invităm să ni se alăture”, a continuat Le Pen, citată de Antena 3CNN.

 

Vezi si

Rusia susţine că este gata să negocieze cu Ucraina chiar şi cu preşedintele Zelenski la putere

Kremlinul a indicat joi prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov că Rusia este dispusă să …