Sunday , March 3 2024

Al doilea eșec. Armistițiul instituit până duminică seară pentru evacuarea civililor din Mariupol a fost încălcat

Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Armistițiul instituit a doua oară pentru e evacua populația din zona Mariupol fusese stabilit de ambele părți pentru duminică, până la ora 20.00, timp în care urma să nu se mai tragă în zona culoarelor de evacuare.

În imaginea publicată de agora.md se vede coloana de autobuze care urma să evacueze civili.

Ruta de evacuare urma să treacă prin următorul traseu: Mariupol – Provskoie – Mangush – Rozovka – Bilmak – Rody – Orehov – Zaporojie. Evacuarea populației se făcea cu ajutorul autobuzelor puse la dispoziție de municipalitate, civilii urmând a fi preluați din trei locații.

Consiliul Local aprecizat inițial că cetățenii orașului pot părăsi localitatea cu mașinile personale, doar cu condiția de a urma coloana oficială.

Postul de televiziune Ukraine 24 a prezentat un luptător din Regimentul Azov al Gărzii Naţionale care a declarat că forţele ruse şi pro-ruse care au încercuit oraşul portuar cu aproximativ 400.000 de locuitori au continuat să bombardeze zonele care trebuiau să fie sigure.

Agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului. Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul.

Autorităţile ucrainene au declarat anterior că au planificat să evacueze peste 200.000 de persoane din Mariupol.

Vezi si

Ministrul de Externe al Rusiei: Regimul de la Chișinău merge pe urmele regimului de la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov amenință Chișinăul și numește autoritățile Republicii Moldova …