Saturday , April 20 2024

Ajutor pentru Irlanda: Merkel şi Sarkozy vor un acord rapid

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au declarat că vor un acord rapid în negocierile asupra instituirii unui plan de ajutor financiar al UE şi FMI destinat Irlandei, în timpul unei convorbiri telefonice joi seară.

Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy “sunt de acord asupra faptului că negocierile cu guvernul irlandez trebuie încheiate rapid”, a indicat serviciul de presă al cancelariei într-un comunicat în limba germană, la sfârşitul convorbirii.

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy s-au arătat, printre altele, “impresionaţi de programul de redresare a finanţelor publice prezentat de guvernul irlandez”, adaugă comunicatul, citat de AFP.

În timpul acestei convorbiri, cei doi responsabili politici au afirmat din nou că mecanisul de ajutor destinat ţărilor UE în dificultate ar rămâne în vigoare “fără modificări până în 2013”, dar că cele două guverne “lucrează intens la o propunere comună pentru un mecanism de reglementare a crizelor permanente ce îl va înlocui (pe primul) după 2013”.

Potrivit unor surse diplomatice, planul în favoarea Irlandei, negociat de guvernul irlandez pe de o parte, experţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene şi ai FMI de cealaltă, are şanse bune să fie finalizat începând de duminică.

O reniune a miniştrilor de Finanţe ai zonei euro urmată de alta cu cei ai întregii Uniuni Europene este prevăzută duminică, în mod sigur prin conferinţă telefonică, pentru a aproba valoarea ajutorului ce urmează a se situa în jurul sumei de 85 de miliarde de euro şi pentru a fixa condiţiile pe care urmează să le îndeplinească Dublinul în schimb.

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …