Tuesday , April 23 2024

Agenția Spațială Europeană suspendă misiunea comună cu Rusia pe Marte

Agenția Spațială Europeană a anunțat joi că a suspendat misiunea ruso-europeană pe Marte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, relatează CNN, preluat de Digi 24.

„Deplângem victimele umane și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre”, a arătat ESA într-un comunicat.

În timpul ședinței sale de la Paris, consiliul de conducere al ESA „a recunoscut imposibilitatea de a desfășura în prezent cooperarea cu agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, în misiunea ExoMars, prevăzuă pentru lansare în 2022, și l-a mandatat pe directorul general al ESA să ia măsurile corespunzătoare pentru suspendarea activităților de cooperare”, potrivit comunicatului.

În ciuda suspendării misiunii pe Marte, ESA a spus că programul Stației Spațiale Internaționale „continuă să funcționeze. Scopul principal este de a continua operațiunile sigure ale ISS, inclusiv menținerea siguranței echipajului.”

 

Vezi si

Zelenski: Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate

Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate, a …