Tuesday , October 3 2023

Agenția Internațională pentru Energie Atomică: Risc foarte real al unui dezastru nuclear la centrala Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la bombardamentele asupra unei centrale nucleare din Ucraina, relatează Reuters.

Luptele pentru centrala nucleară Zaporojie din sud, capturată de forțele rusești în prima etapă a războiului, dar încă administrată de tehnicieni ucraineni, au ridicat perspectiva unui dezastru mai amplu.

„Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat.

Ambele părți s-au acuzat reciproc de implicare în „terorism nuclear”.

Compania de stat ucraineană de energie nucleară Energoatom a acuzat Rusia pentru pagubele produse, în timp ce Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au bombardat centrala.

Statele Unite au acuzat Rusia că o folosește ca „scut nuclear”, în timp ce Ministerul rus al Apărării a declarat că avariile la centrală au fost evitate doar datorită „acțiunilor abile, competente și eficiente” ale unităților sale.

Grossi, care conduce organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, a îndemnat toate părțile să dea dovadă de „cea mai mare reținere”.

Obuze au lovit vineri o linie electrică de înaltă tensiune la instalația respectivă, determinând operatorii acesteia să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

Vezi si

Victoria contra Rusiei depinde de cooperarea noastră, le transmite Zelenski miniștrilor de externe din UE

Victoria Ucrainei în fața Rusiei ”depinde” de cooperarea între Kiev și Uniunea Europeană, a declarat …