Tuesday , April 23 2024

AFP: Consolidată de acordul anti-criză, zona euro refuză încă saltul spre federalism

După acordul anti-criză de miercuri, Europa, cu un plus de solidaritate în plan financiar, nu va mai semăna în totalitate cu cea de până acum, dar refuză încă saltul spre federaliam, comentează AFP.

 

Liderii din zona euro s-au pus de acord după discuţii care au durat aproape întrega noapte asupra unei reacţii cuprinzătoare la criza datoriilor, care include ca elemente esenţial recapitalizarea băncilor, extinderea capacităţii facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi reevaluarea în scădere a datoriilor Greciei către bănci cu 50%.

Pe lângă aceste măsuri de urgenţă, membrii zonei euro vor trece la coordonarea comună a zonei euro prin organizarea de două ori pe an a unor reuniuni la nivel înalt, care până acum aveau doar caracter excepţional.

Aceste reuniuni vor fi coordonate în primă instanţă de actualul preşedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

“Dacă avem o monedă comună, trebuie să o gestionăm împreună”, a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe.

Un alt progres este “crearea unui supercomisar” al zonei euro, poziţie care va reveni finlandezului Olli Rehn, însărcinat deja cu problemele economice şi monetare ale UE.

Aceste două nominalizări, în mare parte simbolice, nu modifică profund funcţionarea zonei euro, dar arată voinţa de unificare.

Noua atribuţie acordată lui Van Rompuy este un răspuns la solicitarea Franţei de a avea “un guvern economic” al uniunii monetare.

Ideea guvernului economic a început să prindă contur în timpul discuţiilor din ultimele zile referitoare la criza datoriilor, în cadrul aşa-numitului grup de la Frankfurt. Este vorba de o întâlnire de pe 20 octombrie din capitala financiară a Germaniei, între preşedintele Franţei, cancelarul german şi şeful Băncii Centrale Europene.

Întâlnirile de acest tip ar putea să devină permanente, a declarat o sursă guvernamentală germană.

Promovarea lui Rehn a venit în urma unei propuneri a autorităţilor germane şi olandeze, care susţin crearea postului de comisar al zonei euro pentru a întări consolidarea bugetară a statelor.

Ideea este de a preveni o eventuală nouă criză a datoriilor.

La încheierea summit-ului, liderii zonei euro au cerut Italiei şi Spaniei să aplice reforme pentru susţinerea creşterii economice şi reducerea datoriilor.

În plus, până la sfârşitul lui 2012 trebuie inclus în legislaţiile naţionale revenirea la echilibrul finanţelor publice.

Pentru a duce mai departe integrarea zonei euro, este avută în vedere modificarea tratatelor europene în acest sens, potrivit declaraţiei finale a summit-ului.

Pentru susţinătorii federalismului, reacţia liderilor din zona euro este insuficientă, refuzând să instaureze o mutualizare a datoriilor prin crearea de obligaţiuni comune ale zonei euro.

 

Vezi si

Consulatele Ucrainei au încetat să ofere servicii bărbaților de vârsta mobilizării care trăiesc peste hotare

Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării …