Friday , December 9 2022

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei declară Rusia stat terorist, într-o rezoluție adoptată joi

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, joi, o rezoluție prin care a declarat Federația Rusă regim terorist.

Rezoluția intitulată „O escaladare continuă a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei” a fost adoptată în unanimitate la Strasbourg – 99 de parlamentari prezenți în sală au votat „pentru”, iar unul s-a obținut, conform Ukrainska Pravda.

APCE a devenit, astfel, prima organizație internațională care a recunoscut Rusia ca stat terorist. „Această agresiune trebuie condamnată fără echivoc ca o crimă în sine, ca o încălcare a dreptului internațional și ca o amenințare majoră la adresa păcii și securității internaționale”, se arată în document.

Rezoluția cere statelor membre să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și recunoaște prezența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU ca fiind ilegală.

“APCE tocmai a adoptat o rezoluție foarte puternică cu privire la Ucraina! Nouăzeci și nouă de voturi afirmative ale delegaților. Doar unul s-a abținut. Acesta este un rezultat istoric! Sprijin deplin al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei”, a transmis parlamentarul ucrainean Oleksii Gonciarenko, membru al delegației ucrainene la APCE, potrivit Interfax.

„Este un semnal puternic la scară globală și acesta este un alt pas pentru ca Rusia să fie recunoscută ca sponsor al terorismului”, a mai adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit prin apel video în ședința plenară și a spus că Europa „poate juca un rol istoric în crearea Tribunalului Special pentru Crima de Agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Haideți să o facem! Aceasta va fi cel mai bun mod de a proteja principiile legislației internaționale”, potrivit Interfax.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei și este formată din 324 de parlamentari delegați de către parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului, printre care și România.

Vezi si

Rusia o eliberează pe baschetbalista Brittney Griner, la schimb cu un traficant rus de arme

Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu traficantul de …

One comment

  1. O da! Asta schimba totul efectiv de azi. Daca mai adaugi si rezolutia in termeni duri a ONU totul este ca si rezolvat : Ukrainienii nu mai au parte de operatii speciale militare, scade pretul gazului la m2 (ala la m3 ramane la fel), se scurge energise din prize pe perete, iar petrolul nu mai are loc de depozitare pe plaiul EU.
    In timp ce retardatii vorbesc… OPEC reduce productia ca paria ce sunt. Starlink vrea bani de la pentagon de cand ukraineanu da pe twitter despre Musk, Dancu sau cum il cheama negociaza…
    E plina lumea de gline in pozitii de putere.