Friday , December 2 2022

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea dura ani de zile (Financial Times)

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi mai degrabă o chestiune de ani decât de luni, deoarece încrederea în instituţiile judiciare necesară “nu există acum”, au declarat surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Financial Times, în ediţia online de marţi.
“Va fi o chestiune de ani, mai degrabă decât de luni până când România şi Bulgaria vor putea adera la Schengen”, a afirmat un diplomat european.
“Încrederea în instituţiile judiciare necesară pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor ţări nu există acum”, a adăugat el.
Surse diplomatice de la Bruxelles au declarat că perspectivele României şi Bulgariei de intrare în zona de liberă circulaţie europeană se diminuează, pe măsură ce guvernele celorlalte state membre UE insistă asupra îmbunătăţirii sistemului judiciar şi impulsionarea luptei împotriva corupţiei.
Această situaţie influenţează şi negocierile de aderare la UE a Croaţiei, mai multe state membre ezitând în principal deoarece consideră că România şi Bulgaria nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate în timpul negocierilor de aderare.
Ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, a afirmat că trebuie trase învăţăminte din lecţiile extinderilor anterioare.
“O evaluare a situaţiei existente nu este suficientă. Trebuie să ne asigurăm că reformele sunt ireversibile, iar acest lucru necesită un sistem de monitorizare care să funcţioneze până la aderare. Vrem o poliţă de asigurare puternică”, a spus el. (Mediafax)

Vezi si

Acord de principiu la nivelul statelor UE pentru plafonarea preţului petrolului rusesc

Reprezentanţii statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns vineri seară la un acord de principiu …