Friday , May 20 2022

Aderarea Romaniei la Schenghen, amanata de criza politica din Olanda

Premierul demisionar olandez, Mark Rutte

Guvernul interimar al premierului olandez Mark Rutte va amâna, cel mai probabil, o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, a declarat parlamentarul liberal Jan Mulder pentru presa bulgară, potrivit EUObserver.

Premierul olandez Mark Rutte a prezentat luni demisia Guvernului său minoritar de centru-dreapta după eşecul negocierilor privind reducerea deficitului public cu aliatul său din Parlament, partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, potrivit Mediafax.

Guvernul de la Haga este unul dintre cei mai duri critici ai României în UE şi a blocat, sub presiunea extremei-drepte olandeze, aderarea ţării noastre la Schengen.

Olanda s-a opus în mod ferm aderării României la Schengen, invocând problemele ţării noastre în domeniul justiţiei şi al luptei anticorupţie. Oficialii de la Haga au dat de înţeles că o posibilă decizie privind deblocarea drumului României către Schengen ar putea fi luată în această toamnă, dar au subliniat că aceasta depinde de tonul raportului Comisiei Europene pe tema justiţiei din ţara noastră.

Europarlamentarul Cristian preda avertiza încă de ieri, pe blogul său, că decizia privind aderarea României la spaţiul european fără frontiere interne ar putea fi amânată.

“La originea crizei guvernamentale e Geert Wilders, cunoscut publicului de la noi dupa ce s-a opus intrarii Romaniei in Schengen. Wilders a anuntat ca nu va mai sustine cabinetul minoritar condus de Rutte pentru ca nu e de acord cu taieri bugetare de 16 miliarde de euro. Austeritatea face o noua victima in Europa. Caderea lui Rutte nu e neaparat o veste buna pentru dosarul Schengen. Wilders scadea in sondaje. Nu e exclus ca acum sa isi revina tocmai datorita opozitiei fata de filosofia austeritatii. E posibil ca decizia Olandei in privinta intrarii Romaniei in Schengen sa fie amanata”, scria Cristian Preda pe blogul său.
“Caderea lui Rutte nu e neaparat o veste buna pentru dosarul Schengen. Wilders scadea in sondaje. Nu e exclus ca acum sa isi revina tocmai datorita opozitiei fata de filosofia austeritatii. E posibil ca decizia Olandei in privinta intrarii Romaniei in Schengen sa fie amanata”, scrie Cristian Preda pe blogul său.

Vezi si

Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde …