Monday , October 3 2022

Acord pentru creşterea plafonului de îndatorare a SUA

Preşedintele american Barack Obama a anunţat că liderii republicani şi democraţi au ajuns la un acord privind creşterea plafonului de îndatorare a SUA şi evitarea intrării în incapacitate de plată.
El a precizat că acordul prevede reducerea cheltuielilor cu 1.000 de miliarde de dolari în următorii 10 ani şi înfiinţarea unei comisii care va trebui să prezinte, în noiembrie, un raport privind reducerea în continuare a deficitului.  Însă Congresul nu a aprobat încă acordul.
“Vreau să anunţ că liderii celor două partide din ambele camere au ajuns la un acord care va reduce deficitul şi va permite evitarea intrării în incapacitate de plată, pentru că incapacitatea de plată ar avea un efect devastator asupra economiei noastre”, a spus Obama.
El a precizat că nu este acordul pe care şi l-ar fi dorit, dar a admis că acest compromis va ajuta în problema deficitului SUA.
Democraţii şi republicanii de la Washington au fost, timp de mai multe săptămâni, într-un impas în ceea ce priveşte găsirea unui plan pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea plafonului de îndatorare, în condiţiile în care SUA riscă să intre în incapacitate de plată în 2 august.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, şi-a exprimat speranţa că legislativul va vota acest plan “cât mai repede posibil”. “Nu este cel mai bun acord din lume. Dar arată cât de mult am schimbat termenii dezbaterii”, a adăugat el.
La rândul său, Obama a admis că procesul de negociere a fost dificil şi a durat “mult prea mult” şi a cerut partidelor să susţină planul în Congres. El a subliniat că orice soluţie trebuia să fie echilibrată şi că reducerile de cheltuieli nu putea fi atât de drastice încât să submineze economia americană.
El a precizat că şi recomandările comisiei bipartite însărcinată cu identificarea unor noi economii, ce îşi va prezenta raportul în noiembrie, vor fi supuse la vot în Congres.
Potrivit lui Boehner, economiile vor ajunge la cel puţin 1.500 de miliarde de dolari, ceea ce ridică reducerile de cheltuieli totale la circa 2.500 de miliarde de dolari.
Această sumă ar fi mai mare decât cea cu care se ridică plafonul de îndatotare, adică circa 2.100 de miliarde de dolari. (Realitatea.net)

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …