Friday , April 19 2024

Acord istoric al G7 pentru impozitarea companiilor multinaţionale. Facebook salută acordul, OXFAM îl critică

Grupul celor G7 a ajuns la un acord “istoric” privind impozitarea companiilor multinaţionale, a declarat ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak, citat de BBC

Miniştrii de finanţe reuniţi la Londra au fost de acord să se angajeze la principiul unei cote minime a impozitului pe profit de 15%. Giganţii tehnologici precum Amazon şi Google ar putea fi printre companiile afectate.

Măsura ar putea duce la fluxuri de miliarde de dolari către guverne pentru a achita datoriile suportate în timpul crizei Covid. Acordul – dintre SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada, Italia şi Japonia – va exercita presiuni asupra altor ţări să urmeze exemplul, inclusiv la o reuniune a G20, programată luna viitoare.

Sunak a declarat că acordul a fost conceput pentru a crea condiţii de concurenţă echitabile pentru companiile globale. “După ani de discuţii, miniştrii de finanţe din G7 au ajuns la un acord istoric pentru a reforma sistemul fiscal global şi pentru a-l face potrivit pentru era digitală globală”, a spus el.

Compania Facebook a asigurat sâmbătă că salută progresul înregistrat la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 de la Londra în direcţia unui impozit minim global pentru marile companii şi că acceptă faptul că acest lucru va însemna probabil să plătească taxe mai mari, relatează AFP.

“Facebook cere de multă vreme o reformă fiscală globală şi salutăm progresul important de la G7”, a transmis pe Twitter vicepreşedintele Facebook pentru afaceri globale şi comunicaţii, Nick Clegg.

“Vrem ca procesul de reformă fiscală pe plan internaţional să aibă succes şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna ca Facebook să plătească taxe mai mari şi în locuri diferite”, a adăugat Clegg.

În schimb, confederaţia caritabilă OXFAM a apreciat că este “absurd ca G7 să pretindă că revizuieşte sistemul fiscal global prin crearea unui impozit global minim pe profitul companiilor care este similar nivelului scăzut de fiscalitate practicat de paradisuri fiscale ca Irlanda, Elveţia şi Singapore”, a consemnat Reuters.

Prin acordul anunţat sâmbătă – privind un impozit minim de 15% -, G7 “a pus ştacheta atât de jos încât companiile pot să păşească pur şi simplu peste ea”. Or, “oprirea exploziei de inegalitate provocată de COVID-19 şi combaterea crizei climatice vor fi imposibile dacă marile corporaţii vor continua să nu plătească practic impozite. Nu este corect”. “G7 nu se poate aştepta ca majoritatea ţărilor lumii să accepte fărâmituri de la masa lor”, conchide OXFAM, relatează Agerpres.

Vezi si

Iranul susține că nu au fost explozii la sol. Sistemul de apărare anti-aeriană ar fi distrus trei drone israeliene în aer

Israelul a lansat joi noaptea, 18 aprilie, un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile …