Wednesday , November 30 2022

Accidentul nuclear din Japonia, încadrat la nivelul 6 pe o scară de până la 7

Preşedintele Autorităţii franceze pentru siguranţă nucleară plasează accidentul de la Fukushima imediat după cel de la Cernobîl, pe nivelul 6 pe o scară de până la 7. De cealaltă parte, agenţia de siguranţă nucleară japoneză nu confirmă acest clasament, anunţă Le Figaro.

Ingrijorarea mondială creşte după seria de explozii de la centrala nucleară Fukushima din Japonia, în timp ce guvernul niopn cere ajutor internaţional.

Preşedintele Autorităţii franceze pentru siguranţă nucleară, André-Claude Lacoste, a declarat marţi că accidentul nuclear de la Fukushima a atins nivelul de gravitate 6 pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice, care ajunge până la maximum 7.  Ca o comparaţie, la nivelul 5 a fost încadrat accidentul de la Three Mile Island, iar nivelul maxim de 7 a fost ajuns de accidentul de la Cernobîl.

De cealaltă parte, agenţia de siguranţă nucleară japoneză nu confirmă acest clasament.

Riscul nuclear este “extrem de crescut”, a declarat marţi dimineaţă şeful diplomaţiei franceze Alain Juppé, după o discuţie cu omologul său nipon la Summitul G8 de la Paris. Înaintea lui, ministrul Industriilor Eric Besson estimase că “ne îndreptăm spre o catastrofă nucleară”.

Oficialităţile din Japonia au cerut totuşi AIEA să trimită o echipă de experţi după exploziile din ultimele zile de la centrala Fukushima. De asemenea, autorităţile de la Tokyo au cerut ajutorul SUA pe chestiuni legate de răcirea reactoarelor nucleare.

Vezi si

Rușii lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei

Rusia lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei, afirmă un oficial …