Tuesday , April 23 2024

A murit Hugo Chavez, presedintele Venezuelei

Preşedintele venezuelean HUGO CHAVEZ A MURIT, conform CNN. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Venezuelei. Chavez avea 58 de ani. Starea de sănătate a lui Hugo Chavez se înrăutăţise după cea de-a patra operaţie de cancer.

Hugo Chavez, preşedinte al Venezuelei vreme de 14 ani, şi-a câştigat reputaţia de cel mai vizibil, vocal şi controversat lider din America Latină. Fost comandant al brigăzii de paraşutişti, s-a remarcat în urma loviturii de stat eşuate din 1992, datorită opoziţiei virulente faţă de Statele Unite.

Născut în 1954, Hugo Chavez a devenit preşedintele Venezuelei în 1999. Avea în spate o carieră militară şi era fondatorul Mişcării Revoluţionare Bolivariene. S-a făcut remarcat în timpul loviturii de stat eşuate din 1992.

Odată ales preşedinte, Chavez a pornit o serie de reforme socialiste care nu au fost întotdeauna agreate de popor. Cu toate astea, a reuşit să obţină simpatia compatrioţilor prin programe sociale finanţate din venituri provenind din sectorul petrolier. Susţinătorii săi spun că vorbeşte pentru săraci, în timp ce criticii îl acuză că a devenit autocrat.

Cât despre relaţiile cu celelalte ţări, Statele Unite au fost întotdeauna cel mai mare inamic al său. Nu a ratat nicio ocazie pentru a ataca verbal Washington-ul.

Declaraţiile sale au devenit ceva mai temperate după venirea la Casa Albă a lui Barack Obama. Ba chiar, în septembrie, Chavez a susţinut sus şi tare că dacă ar fi american, l-ar vota pe Obama. Cunoscut drept un adevărat artist, liderul de la Caracas, i-a dedicat şi un cântec secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton.

A cântat, a dansat şi chiar a plâns când a considerat că este cazul. Nu s-a sfiit să îşi demonstreze calităţile muzicale chiar în faţa Naţiunilor Unite.

Hugo Chavez a făcut orice pentru a lăsa impresia că este un lider deschis şi întotdeauna alături de popor. Ba mai mult, a recunoscut în 2011 că este bolnav de cancer.

A fost de patru ori operat şi a făcut lungi tratamente de chimioterapie în Cuba.

Rămăşiţele pământeşti ale preşedintelui Hugo Chavez, decedat marţi, vor fi expuse începând de miercuri în holul Academiei Militare din Caracas, înaintea funeraliilor naţionale planificate vineri, a anunţat ministrul venezuelean al afacerilor externe Elias Jaua, în timp ce au fost decretate şapte zile de doliu naţional.

“Funeraliile şi omagiul postum în capela Academiei Militare vor avea loc miercuri, joi şi vineri”, a declarat Jauá, fără a preciza unde va fi înmormântat Chavez. Mai mulţi preşedinţi sunt aşteptaţi la funeralii, a adăugat el.

Alegeri prezidenţiale anticipate în Venezuela vor fi convocate “în următoarele 30 de zile” şi vicepreşedintele Nicolas Maduro va asigura până atunci interimatul, a mai anunţat ministrul afacerilor externe Elias Jauá, asigurând că urmează instrucţiunile preşedintelui Hugo Chavez, decedat marţi. “Acum, când există un post vacant absolut de preşedinte, vicepreşedintele republicii îşi va asuma funcţia de preşedinte şi alegeri vor fi convocate în următoarele 30 de zile. Acesta este mandatul pe care ni l-a dat comandantul preşedinte Hugo Chavez”, a declarat Jauá la televiziunea Telesur, preluată de AFP

Hugo Chavez, care a decedat marţi, s-a impus ca un puternic om politic în Venezuela încă de la prima sa alegere în funcţia de preşedinte, în 1998, provocând controverse, atât pe plan intern, cât şi în străinătate, cu “revoluţia sa socialistă” şi stilul exuberant, relatează AFP. Fost paraşutist, având o sănătate fragilă după descoperirea cancerului în 2011, el a câştigat toate alegerile la care a participat, în pofida acuzaţiilor de “autoritarism” care îi sunt aduse de opozanţii săi. În octombrie 2012, Chavez a fost reales cu 54,42 la sută din voturi faţă de 44,97 la sută pentru candidatul opoziţiei, Henrique Capriles Radonski, după numărarea a 90 la sută din buletinele de vot. Acesta este cel de-al treilea mandat la preşedinţie (după 2000 şi 2006) de la noua Constituţie adoptată în 1999.
Cu o statură impozantă, fostul orator neobosit apăruse slăbit în ultimele luni, chel şi mai gras, după două operaţii în 2011 şi 2012 în Cuba, după ce a fost diagnosticat cu cancer.

Născut în 1954, fiul a doi învăţători din statul Barinas (sud-vest), tatăl a patru copii şi catolic divorţat de două ori, Hugo Chavez a început să pregătească încă din 1982 proiectul său socialist inspirat de Simon Bolivar, figură emblematică a independenţei obţinute împotriva spaniolilor. În 1992, locotenent-colonelul încearcă o lovitură de stat ratată împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez, care îl va arunca în închisoare pentru doi ani, ceea ce, în mod paradoxal, l-a făcut foarte popular. După şase ani, candidat al unei coaliţii de partide de stânga, el câştigă alegerile cu 56 la sută din voturi.

Hugo Chavez, aflat la conducerea primului exportator de petrol sud-american, şi-a construit popularitatea pe numeroase programe sociale în sănătate şi educaţie. Cei mai defavorizaţi îi datorează de atunci o recunoştinţă fără limite, repetând că le-a redat “demnitatea” în pofida unei inflaţii galopante. În schimb, opozanţii săi îi reproşează omniprezenţa şi instrumentalizarea mijloacelor statului în serviciul unei singure cauze: menţinerea sa la putere. Hiperactiv înainte de a se îmbolnăvi, implacabil cu adversarii săi, charismatic, capabil să amestece în acelaşi discurs cântece romantice, insulte şi demonstraţii de erudiţie, Hugo Chavez dezvoltase un stil de guvernare neconvenţional, făcând apel la instinct dar şi la formarea sa militară. “Chavez este un amestec contradictoriu de stângism şi militarism. El are un apetit exagerat pentru putere. Una dintre principalele sale motivaţii este să rămână fără limite la putere”, aprecia istoricul Margarita Lopez Maya, fost aliat trecut în opoziţie. După tentativa de lovitură de stat care l-a vizat în 2002, preşedintele a decis că lumea se împarte în prieteni şi adversari, calificându-i pe opozanţii săi drept “trădători” şi “apatrizi”. Dincolo de frontiere, el a fost modelul – şi sponsorul – mai multor lideri latino-americani de stânga. Apărător fervent al uniunii Americii Latine, el a înfiinţat structuri de integrare regională şi ţese alianţe strategice cu Rusia, China sau Iran, fără să omită vreodată să sprijine lideri controversaţi precum libianul Muammar Kadhafi, iranianul Mahmoud Ahmadinejad sau sirianul Bashar al-Assad.
În acelaşi timp, el a ştiut să dea dovadă de pragmatism, nesuspendând niciodată livările de petrol către Statele Unite, în pofida criticilor sale acerbe împotriva “imperialismului yankeu”.
Guvernul din Venezuela a atribuit cancerul lui Chavez “duşmanilor” ţării

Problemele de sănătate ale lui Hugo Chavez

2011

– 10 iunie: ministrul de Externe din perioada respectivă, Nicolas Maduro, anunţă că Hugo Chavez a fost operat de urgenţă la Havana de un abces pelvin.

– 30 iunie: Chavez declară la Havana că suferă de cancer şi că a fost operat cu succes pentru a doua oară pentru a i se extirpa o tumoare.
– 20 octombrie: după mai multe şedinţe de chimioterapie în Cuba, Chavez anunţă că s-a vindecat

2012

– 26 februarie: Chavez este operat din nou de o tumoare canceroasă. În săptămânile care urmează el este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care îl ţine departe de scena politică.

– 4 martie: Chavez confirmă că i-a fost extirpată o “tumoare” şi că este vorba despre o recidivă a cancerului de care suferă. El anunţă că va fi supus unor şedinţe de radioterapie, în Cuba.

– 24 martie: prima şedinţă de radioterapie, la Havana.

– 9 iulie: Chavez afirmă, din nou, că s-a “vindecat total” de cancer.

– 7 octombrie: Chavez este reales pentru un mandat de şase ca preşedinte.

– 27 noiembrie: Chavez solicită Parlamentului să autorizeze o vizită în Cuba, pentru a începe un “tratament special”, constând într-o “serie de şedinţe de oxigenare hiperbară”.

– 29 noiembrie: vicepreşedintele venezuelean Nicolas Maduro oferă asigurări că Chavez “se simte foarte bine”.

– 7 decembrie: Chavez revine la Caracas, după un sejur de nouă zile în Cuba.

– 8 decembrie: Chavez anunţă o nouă recidivă a cancerului de care suferă şi că este necesar să fie supus rapid unei noi intervenţii chirurgicale, în Cuba.

– 11 decembrie: Hugo Chavez este operat la Havana pentru a patra oară.

– 19 decembrie: Guvernul anunţă că preşedintele suferă de o infecţie respiratorie postoperatorie, dar că se află într-o stare staţionară.

– 30 decembrie: după o vizită în Cuba, vicepreşedintele afirmă că Hugo Chavez suferă de “noi complicaţii”, al căror tratament nu este “scutit de riscuri”.

2013

– 1 februarie: Nicolas Maduro declară că ciclul postoperator “s-a încheiat” şi că preşedintele este supus unor tratamente “complementare”.

– 15 februarie: după mai mult de două luni de absenţă şi linişte, Guvernul difuzează fotografii cu preşedintele Chavez, zâmbitor, pe patul său de spital.

– 18 februarie: preşedintele anunţă pe contul său de Twitter că s-a întors la Caracas. Potrivit Guvernului şi apropiaţilor săi, el este internat în spitalul militar din capitală.

– 4 martie: Hugo Chavez se confruntă cu o nouă infecţie respiratorie gravă, anunţă Guvernul.

Vezi si

Consulatele Ucrainei au încetat să ofere servicii bărbaților de vârsta mobilizării care trăiesc peste hotare

Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării …