Monday , December 5 2022

A început revoluţia în China?

Dacă în Orientul Mijlociu protestele de amploare au devenit deja ceva obişnuit, în China acestea sunt de abia la început şi par să se desfăşoare tot mai violent.

Muncitorii chinezi migranţi s-au ciocnit cu reprezentanţii Poliţiei, în sudul oraşului Guangzhou, pentru a treia noapte la rând, scrie BBC. Motivul, mai precizează britanicii, ar fi tratamentele violente la care sunt supusi.

În jur de 1000 de oameni au ieşit în stradă şi au început să incendieze maşini şi să atace clădirile oficiale ale guvernului. În încercarea de a înăbuşi revolta, poliţia a atacat mulţimea cu gaze lacrimogene şi a trimis vehicule blindate pe străzi.  Până în prezent au fost arestate cel puţin 25 de persoane.

Se pare că protestele au izbucnit după ce vineri o vânzătoare de stradă însărcinată a fost bruscată serios de forţele de ordine. Zengcheng este o zonă construită special pentru fabricile de îmbrăcăminte şi textile, iar acolo trăiesc mii de muncitorii migranţi ce lucrează în cadrul acestora.

Săptămâna trecută, în Lichuan, a avut loc un nou val de proteste după ce un oficial guvernamental acuzat de mită a murit în condiţii suspecte. Guvernul susţine însă că moartea lui Ran Jianxin este sub investigaţie şi nu poate oferi mai multe detalii despre acest subiect.

Participanţii la revolte susţin însă că se recurge tot mai des la astfel de practici în încercarea de a nu fi demascaţi şi alţi oficiali corupţi.

Ieri, veterani ai armatei au demonstrat la rândul lor în faţa Ministerului Transporturilor din China, nemultumiţi de faptul că nu le-au fost respectate promisiunile legate de locurile de muncă, relatează CNN.

Şi în luna februarie s-a încercat organizarea a unor proteste de amploare, însă fără succes. Poliţia a fost desfăşurată în masă în mai multe oraşe din China, pentru a împiedica manifestaţiile organizate prin internet în 13 oraşe. (money.ro)

Vezi si

Iran: Poliţia moravurilor a fost dizolvată, a anunţat procurorul general

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, …