Monday , January 30 2023

A început a patra rundă de negocieri ruso-ucrainene, la Istanbul. Fără strângeri de mâini

Delegația Ucrainei, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan și oligarhul rus Roman Abramovici au ajuns marți la Palatul Dolmabahce din Istanbul, unde va începe a patra rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina pentru încetarea focului.

Au început negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei, fără ca părțile să-și strângă mâinile. Oligarhul rus Roman Abramovici urmează să joace rolul de mediator între cele două tabere, relatează Nexta.

Este a doua rundă de negoceri pe teritoriul Turciei (după cele din Antalya), însă toate discuțiile anterioare nu s-au soldat cu niciun fel de soluții concrete pentru încetarea focului.

Televiziunea ucraineană relatează că discuțiile de pace de la Istanbul au început cu “o primire rece, fără strângere de mână”, deși nu este clar dacă reporterii au fost martori la acest lucru sau doar au fost informați că așa a fost, notează cei de la The Guardian.

Mikhailo Podoliak, un consilier politic al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat pe Twitter că delegațiile discută “prevederile fundamentale ale procesului de negociere. Delegațiile lucrează în paralel la întregul spectru de chestiuni litigioase”.

Oligarhul rus Roman Abramovici a fost fotografiat, marți, participând la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia.

Miliardarul, care este unul dintre oligarhii ruși sancționați de Occident din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a fost văzut în această dimineață la Istanbul alături de delegații din ambele țări, au declarat trei surse, susțin cei de la Sky News.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a urat bun venit negociatorilor, potrivit The Moscow Times. Înainte de a începe, delegațiile au fost salutate de președintele turc. Acesta a declarat că a sosit momentul ca negocierile să aducă rezultate.

Continuarea războiului nu va fi în beneficiul nimănui. Restabilirea păcii va fi în beneficiul țărilor voastre și al tuturor celorlalți. Dumneavoastră, în calitate de delegații, purtați o responsabilitate istorică pentru deciziile luate astăzi. Credem că ne aflăm într-o perioadă în care ar trebui să ne așteptăm la rezultate solide în urma negocierilor. Puneți bazele păcii prin directivele liderilor voștri”, a transmis președintele Turciei, conform CNN.

Negocierile au loc și în contextul în care luni au apărut informații potrivit cărora membrii delegației Ucrainei și Abramovici ar fi suferit simptome specifice otrăvirii, după tratativele de săptămânile trecute.

Oficiali americani citați de Reuters au precizat însă că simptomele nu ar fi fost cauzate de o presupusă otrăvire, ci de factori din mediul înconjurător. Delegația Ucrainei a negat că membri din echipa de negociere ar fi suferit simptome de otrăvire.

 

Vezi si

Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare, …