Thursday , April 25 2024

A doua noapte de proteste violente în Spania, împotriva vizitei papale

Vizita Papei în Spania a scos oamenii în stradă pentru a doua seară. Mii de spanioli protestează faţă de costurile ridicate ale vizitei papale, în contextul în care ţara suferă în urma crizei economice. Suveranul Pontif a sosit azi în capitala Spaniei pentru o vizită de patru zile şi a ţinut un discurs împotriva consumerismului şi hedonismului.

Mii de oameni au ieşit în stradă în Madrid pentru a protesta faţă de vizita papală scumpă. Este a doua noapte de proteste violente.

Papa Benedict al 16-lea a sosit joi în capitala spaniolă pentru o vizită de patru zile şi pentru a participa la ceremoniile dedicate Zilei Internaţionale a Tineretului. Costurile vizitei Suveranului Pontif sunt estimate la 50 de milioane de euro, dar, potrivit AFP, această sumă nu include asigurarea securităţii de către forţele de ordine, care ar putea creşte bugetul la 100 de milioane de euro. Organizatorii au declarat că doar 15 milioane de euro vor proveni de la companiile spaniole, în vreme ce restul va fi acoperit prin donaţiile pelerinilor sosiţi la eveniment.

Pe de altă parte, Spania are cea mai mare rată a şomajului dintre ţările industrializate (20,89%). Tinerii sunt în special cei afectaţi, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse în intervalul 16-24 de ani înregistrându-se o rată a şomajului de 46,1%. Frustrările crizei economice au scos, astfel, tinerii în stradă.

În cadrul discursului său, de altfel, Papa a denunţat “sfidările societăţii de consum şi hedonismul”, lipsa locurilor de muncă cu care se confruntă numeroşi tineri şi “discriminarea deschisă sau latentă” a tinerilor credincioşi catolici. Întâmpinat de regele Spaniei Juan Carlos şi de soţia acestuia, regina Sofia, pe aeroportul din Madrid, Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat totodată “imensa bucurie” de a participa la Zilele Mondiale ale Tineretului.

“Ei văd domnind superficialitatea, consumismul şi hedonismul, banalităţi atât de mari într-un moment în care ei îşi încep viaţa sexuală, văd o lipsă de solidaritate atât de mare şi atât de multă corupţie. Ei ştiu că fără Dumnezeu le va fi dificil să înfrunte aceste provocări”, a declarat Suveranul Pontif.

Benedict al XVI-lea a condamnat precaritatea locurilor de muncă pentru tineri, notând că “mulţi tineri privesc cu îngrijorare spre viitorul lor, din cauza dificultăţii de a-şi găsi un loc de muncă demn, sau pentru că l-au pierdut, sau pentru că acela pe care îl au acum este precar şi nu este sigur”.

Totodată, Suveranul Pontif a pledat, joi, pentru o economie care să privilegieze omul: “Omul trebuie să se afle în centrul economiei. Acest lucru se confirmă în actuala criză. Economia nu poate să se măsoare prin maximul de profit”.

Miercuri seară, peste 5000 de spanioli au ieşit în stradă, nemulţumiţi de costul exorbitant al vizitei la Madrid a Papei Benedict al 16-lea, în contextul în care ţara se confruntă cu o criză economică acută. Manifestanţii au scandat, au protestat şi au fluierat, existând chiar şi violenţe între ei şi forţele de ordine.  Oamenii s-au adunat în piaţa Porta del Sol, unde au scandat lozinci împotriva vizitei Suveranului Pontif. Violenţele au început atunci când forţele de ordine au încercat să disperseze mulţimea. Oamenii s-au adunat pe străzile lăturalnice, unde s-au îmbrâncit cu poliţiştii.

Şase persoane au fost reţinute, iar 15 oameni au fost răniţi.

Purtând în fruntea coloanei o pancartă cu inscripţia “Din impozitele mele, zero centime pentru Papă. Stat laic”, manifestanţii au răspuns apelului lansat de circa 140 de asociaţii de apărare a laicităţii, ale creştinilor progresişti, ale militanţilor de stânga sau de apărare a cauzei homosexualilor.

Manifestanţi de toate vârstele strigau sloganuri sau purtau pancarte cu cuvintele: “Dumnezeu da, Biserica nu !”, “Acest tineret nu este al Papei”, “Stop transfobiei, sexismului, homofobiei !” şi “Noi cerem un veritabil stat laic, libertatea conştiinţei este un drept”.

Câţiva pelerini de la Jocurile Mondiale ale Tineretului au strigat “Trăiască Papa !”, “Acest tineret este al papei” la trecerea manifestanţilor, iar poliţia s-a opus ca schimbul de replici să degenereze în schimburi cu caracter ceva mai fizic.

Manifestanţi ai mişcării “indignaţilor”, care protestau împotriva repercusiunilor sociale ale crizei, participau la defilare, în jurul a două fotografii uriaşe ale Papei şi scriitorului francez Stephane Hessel, autorul manifestului “Indignaţi-vă !”. Cele două portrete erau legendate cu cuvintele: “Şocul titanilor”, “Joseph ‘sfinţenie’ Ratzinger”, “Stephane ‘indignat’ Hessel”.

Miercuri, poliţiştii spanioli au arestat un tânăr mexican, student la chimie, care avea de gând să atenteze împotriva manifestanţilor care sunt critici faţă de vizita Suveranului Pontif. Mexicanul plănuia să-i atace cu gaz asfixiant şi alte substanţe chimice pe participanţii la marş.

Papa Benedict al XVI-lea va fi întâmpinat la Madrid şi cu o manifestaţie în cursul căreia numeroase persoane de acelaşi sex se vor săruta, organizată de o asociaţie de apărare a drepturilor homosexualilor şi transsexualilor, după modelul evenimentelor flashmob care au avut loc la vizita precedentă în Spania a Suveranului Pontif, în noiembrie 2010.

Spania, unde căsătoriile între persoanele de aceleaşi sex au fost legalizate în 2005 de un guvern socialist, este una dintre ţările în care tradiţia catolică înregistrează cel mai puternic recul, în faţa puternicelor curente laice, fapt ce a atras condamnări ferme din partea Vaticanului.

Vezi si

Belarusul acuză Lituania de un presupus atac cu drone asupra capitalei Minsk

Şeful Comitetului pentru Securitatea Statului (KGB) din Belarus, Ivan Tertel, a declarat joi că serviciile …