Sunday , June 20 2021

800 de infractori arestați în cea mai mare operațiune împotriva comunicațiilor criptate

Din 2019, FBI, în strânsă coordonare cu Poliția Federală Australiană, a dezvoltat și a operat în secret o companie de dispozitive criptate, numită Anom, care a deservit peste 12 000 de dispozitive criptate către peste 300 de sindicate criminale, anunță Europol.

La operațiunea împotriva activităților infracționale criptate au participat Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI), Poliția Națională Olandeză (Politie) și Autoritatea de Poliție Suedeză (Polisen), în cooperare cu Administrația SUA pentru Controlul Drogurilor (DEA) și alte 16 țări, cu sprijinul Europol.

ANOM a deservit peste dispozitive criptate către peste 300 de sindicate criminale care operează în mai multe peste 100 de țări, inclusiv criminalitatea organizată italiană, bande de motocicliști și organizații internaționale de trafic de droguri.

Obiectivul noii platforme a fost să vizeze organizațiile globale de criminalitate organizată, trafic de droguri și spălare de bani, indiferent de locul în care au operat, și să ofere un dispozitiv criptat cu caracteristici căutate de rețelele de criminalitate organizată, pentru a convinge rețelele criminale să folosească dispozitivul.

FBI și celelalte 16 țări ale coaliției internaționale, susținute de Europol și în coordonare cu Administrația SUA pentru controlul drogurilor, au analizat și folosit apoi informațiile din cele 27 de milioane de mesaje obținute pe parcursul a 18 luni, în timp ce utilizatorii Anom discutau despre activitățile lor criminale.

Această operațiune, cunoscută sub numele de OTF Greenlight / Trojan Shield, este una dintre cele mai mari și mai sofisticate operațiuni de aplicare a legii până în prezent în lupta împotriva activităților infracționale criptate. O serie de acțiuni de aplicare a legii pe scară largă au fost executate în ultimele zile în 16 țări, rezultând peste 700 de percheziții domiciliare, peste 800 de arestări și confiscarea a peste 8 tone de cocaină, 22 de tone de canabis, 2 tone de droguri sintetice (amfetamină și metamfetamină), 6 tone de precursori ai drogurilor sintetice, 250 de arme de foc, 55 de vehicule de lux și peste 48 de milioane de dolari în diferite monede și criptomonede din întreaga lume. Nenumărate operațiuni vor aveaa loc în următoarele săptămâni.

După eliminarea Sky ECC în martie 2021, multe rețele de criminalitate organizată au căutat o nouă platformă de comunicații care să le permită să se sustragă detectării forțelor de ordine. Acesta a fost un aspect deliberat și strategic al OTF Greenlight / Operation Trojan Shield care a dus la migrarea unora dintre clienții criminali ai Sky ECC către Anom. (Mediafax)

Vezi si

Varianta Delta a coronavirusului este pe cale să devină dominantă la nivel global

Varianta Delta a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India şi prezentă la ora actuală …