77 de morti in urma furtunilor din SUA

reportersite
28 aprilie 2011, 12:44

Preşedintele american Barack Obama a aprobat acordarea de ajutor de urgenţă pentru Alabama, inclusiv asistenţă în operaţiunile de căutare şi salvare.

Circa 77 de persoane şi-au pierdut viaţa în furtunile care afectează sudul SUA, statul Alabama fiind cel mai grav lovit, cu 61 de decese.

O tornadă de mari proporţii a distrus părţi din oraşul Tuscaloosa, din Alabama, în timp ce furtunile au afectat statele din sudul SUA, din Texas până în Georgia, relatează BBC News.

„Oraşul s-a confruntat cu distrugeri pe scară largă, în urma unei tornade care a provocat pagube în centrul oraşului”, a anunţat primarul Tuscaloosa, Walter Maddox.

Cel puţin 335.000 de locuinţe din Tuscaloosa şi împrejurimi au rămas fără curent electric, o cifră similară cu cea înregistrată în urma uraganelor Ivan sau Katrina, au anunţat autorităţile.

O centrală nucleară situată la vest de Huntsville nu a mai fost alimentată cu electricitate şi a fost nevoită să opereze cu generatoarele diesel.

Preşedintele american Barack Obama a aprobat acordarea de ajutor de urgenţă pentru Alabama, inclusiv asistenţă în operaţiunile de căutare şi salvare. „Deşi nu ştim amploarea pagubelor din ultimele zile, vom continua să monitorizăm aceste furtuni puternice în ţară şi suntem pregătiţi să ajutăm în continuare oamenii din Alabama şi toţi cetăţenii afectaţi de aceste furtuni”, a spus Obama într-un comunicat dat publicităţii miercuri seară.

Guvernatorii statelor Alabama, Arkansas şi Tennessee au decretat stare de rugenţă în urma rafalelor puternice vânt, precipitaţiilor abundente, ploilor şi tornadelor.