Saturday , April 20 2024

41 de morti intr-un incendiu de pădure din nordul Israelului

Autorităţile israeliene au anunţat decesul a 41 de persoane, din care 36 gardieni de închisoare, în incendiul de pădure izbucnit joi, cel mai grav din istoria Israelului, iar flăcările continuau să facă ravagii vineri în apropiere de portul Haifa.

Incendiul, a cărui origine este încă necunoscută, nu a fost nici până în prezent controlat, vântul înteţind flăcările care se extind pe terenul împădurit.

“Până în prezent au fost înregistraţi 41 de morţi, din care 36 de gardieni de închisoare”, potrivit serviciilor medicale.

Gardienii decedaţi, din care numeroşi aparţin comunităţii arabe druze, se aflau la bordul unui autobuz suprins de flăcări, afirmă poliţia.

“Autobuzul urma să suplimenteze personalul centrului de detenţie Damon, în curs de evacuare, pentru a securiza transferul deţinuţilor către alte închisori”, a explicat administraţia penitenciarului.

Poliţia nu a putut furniza un bilanţ definitiv, deoarece doar 11 cadavre au fost identficate, mai multe persoane sunt date dispărute şi căutările continuă pe teren pentru a descoperi alte posibile victime, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld.

Şaptesprezece persoane au fost spitalizate, dintre care două se află într-o stare gravă şi una, comisarul de poliţie din Haifa, este într-o stare critică, potrivit acestei surse.

Ministrul pentru Securitate Internă, Yitzhak Aharonovitch, a dat asigurări că “nimeni nu se mai află în prezent în pericol, având în vedere măsurile de precauţie luate”. El a menţionat o posibilă îmbunătăţire a situaţiei. “Văzută de sus, situaţia este mult mai bună decât de la sol”, a adăugat el.

Trei sute de pompieri au fost mobilizaţi la faţa locului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a solicitat un ajutor internaţional.

Primele trei avioane de asistenţă internaţională au sosit vineri în Israel şi au început să acţioneze. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, sunt aşteptate cel puţin 17 avioane şi elicoptere: două din Turcia – în pofida crizei diplomatice între cele două ţări -, două din Franţa, patru din Grecia, două din Azerbaidjan, două din Rusia, unul din Croaţia, trei din Cipru şi unul din România.

Au fost evacuaţi până în prezent cel puţin 13.000 de locuitori ai regiunii, dintre care 2.000 de locuitori ai unui cartier de la periferia de sud a oraşului Haifa, (cel de-al treilea oraş al Israelului, cu o populaţie de 265.000 de persoane), potrivit poliţiei.

Orientul Mijlociu se confruntă de peste o lună cu o secetă neobişnuită. Serviciile meteorologice anunţaseră joi o temperatură de 31 de grade în regiunea Haifa, cu rafale de vânt de 30 de kilometri pe oră.

Vezi si

Olaf Scholz: Războiul din Ucraina ar putea continua încă cinci ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai …