Monday , November 28 2022

Zona Euro si Grecia – acord de prelungire cu 4 luni a ajutorului financiar. Atena trebuie sa prezinte o lista de reforme

grecia-ue

In urma unor negocieri intense desfasurate vineri seara la Bruxelles, s-a ajuns la un acord intre Zona Euro si Atena privind extinderea programului de finantare al Greciei, informeaza AFP. Zona Euro a decis sa prelungeasca cu 4 luni planul de ajutor financiar pentru Grecia cu conditia ca Atena sa prezinte pana luni o lista de reforme care trebuie aprobate de creditorii sai internationali.

“Avem un acord”, au anuntat doua surse europene. Comisarul european pentru moneda euro, Valdis Dombrovskis, a confirmat acordul pe contul sau Twitter, spunand ca Grecia va trebui sa prezinte “o lista de reforme.”

Discutiile de vineri seara au inceput in jurul orei 17.00 (ora Romaniei), reprezentand a treia runda de negocieri privind situatia din Grecia.

Guvernul grec va invata de la Eurogrup punand accentul, in programul sau de reforme, asupra masurilor care reprezinta “un teren comun” cu UE, a declarat o sursa guvernamentala pentru AFP.

“Noul guvern grec va prezenta propriul sau program de reforme pentru viitoare etapa intermediara, punand accentul asupra acelora care reprezinta un teren comun (cu UE – n.red.), si anume lupta impotriva evaziunii fiscale, coruptiei, reconstructia administratiei publice si raspunseul la criza umanitara”, a precizat sursa.

“Guvernul grec isi va continua cu calm actuala sa activitate, societatea greaca fiindu-i alaturi, si va continua negocierile pana la obtinerea unui acord final vara aceasta”, a mai aratat sursa.

Zona Euro a decis sa prelungeasca cu 4 luni planul de ajutor financiar pentru Grecia cu conditia ca Atena sa prezinte pana luni o lista de reforme care trebuie aprobate de creditorii sai internationali.

“Institutiile (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International – n.red.) vor furniza imediat o prima parere pentru a spune daca acest lucru este suficient ca un punct de plecare pentru a finaliza revizuirea” facuta de creditoritori”, a aratat Zona Euro intr-o declaratie.

Zona Euro va vota apoi pachetul de masuri.

Vezi si

Peste jumătate dintre mașinile rulate, ajunse în România din import, au fost avariate 

Una din cinci mașini rulate din România au kilometrajul modificat, iar mai bine de jumătate …