Saturday , April 20 2024

Zi crucială la BNR. Primele măsuri pentru temperarea creșterii ROBOR

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marți, în şedinţa de politică monetară, păstrarea la același nivel de 1,75% a dobânzii-cheie, dar și “gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar”, solicitare explicită a Guvernului Tudose. Decizia BNR vine în contextul în care dobânda ROBOR se află într-o ascensiune puternică în ultimele săptămâni, iar cabinetul Tudose a pus presiune suplimentară pe intervenţia BNR. Banca Centrală răspunde, astfel, prin măsuri de reglaj fin la cerințele Executivului.

isarescu

Banca Centrală a decis în ședința de marți creșterea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,50 la sută începând cu 4 octombrie 2017, precum și scăderea ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 3,00 la sută.

Cele două rate de dobândă erau neschimbate din luna mai 2015 – facilitatea de depozit se afla la 0,25%, iar facilitatea de creditare la 3,25%. Cele două cifre sunt repere pentru împrumuturile și depozitele inter-bancare. Rata dobânzii la facilitatea de depozit definește dobânzile pe care băncile le primesc pentru constituirea de depozite overnight la banca centrală.

Cu toate că dobânda-cheie de politică monetară se află la un nivel minim record, iar tendința globală este de creștere a dobânzilor, BNR a decis să nu ridice încă nivelul pentru a da apă la moară unei creșteri suplimentare pentru ROBOR. BNR ajută totodată bancile să se împrumute mai ușor și mai ieftin de la banca centrală, ceea ce ridică nivelul lichidităților.

“Menținerea dobânzii-cheie a fost luată ca urmare a presiunii din piață și a presiunii puternice din zona politică. O creștere s-ar fi transferat în întreaga piață, s-a luat această decizie pentru a nu iflama și mai mult creșterea ROBOR”, a declarat la Realitatea TV analistul economic Constantin Rudnițchi.

Banca Centrală constată că există o problemă de lichiditate în sistem și ajută băncile să rezolve această problemă, a explicat Rudnițchi. “O variantă ar fi fost intervenția în piață a BNR sau scăderea rezervelor minime obligatorii. S-a făcut însă o mișcare doar pe dobânzile pe care BNR le percepe de la bănci. În acest fel încurajează să fie mai multă lichiditate, prin faptul că își reduce marja în raport cu banii depuși sau luați de bănci”, a mai spus specialistul financiar.

Comunicatul oficial al BNR după ședința de politică monetară:

În şedinţa din 3 octombrie 2017 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;
Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50 puncte procentuale. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută.

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …