Friday , April 19 2024

ZF: Cum se vede în cifre dezastrul din turism

Nota de plată a hotelurilor, restaurantelor şi agenţiilor de turism este cu 4 miliarde de euro mai mică decât în 2019. Pandemia trimite industria în urmă cu zece ani. Ziarul Financiar a analizat datele oficiale de la Registrul Comerţului pe cele trei sectoare de activitate – hoteluri şi alte spaţii de cazare, restaurante, baruri, cafenele şi agenţii de turism – industrii cu o cifră de afaceri cumulată de 6,3 mld. euro în 2019, zguduite de un declin puternic anul trecut.

Hotelurile, industria resta­urantelor, a barurilor şi a cafenelelor, sectoare grupate sub umbrela HoReCa, au trecut prin cel mai dificil moment din ultimii ani din cauza efectelor pandemiei şi a restricţiilor impuse, care continuă să existe şi în prezent. Scăderile sunt semnificative, astfel că în 2020, operatorii economici au încasat cu circa 60-70% mai puţin faţă de 2019. Nota de plată a industriei în 2020 a fost cu 4 miliarde euro mai mică faţă de anul anterior, conform estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă.

Scăderile înregistrate în 2020 trimit industria în urmă cu zece ani, perioadă în care turismul şi HoReCa s-au aflat pe un trend ascendent, 2019 fiind unul dintre cei mai buni ani în ceea ce priveşte veniturile companiilor.

ZF a analizat datele oficiale de la Registrul Comerţului pentru cele trei sectoare de activitate, iar potrivit datelor aferente anului 2019, ultimele date dispo­nibile, turismul şi HoReCa au avut afaceri de 6,3 miliarde euro şi 40.000 de companii care aveau peste 190.000 de angajaţi.

Turismul şi HoReCa se luptă să supravieţuiască, scăderile sunt semnificative, iar în multe cazuri operatorii economici înregistrează chiar şi pierderi. În perioada stării de urgenţă, atât unităţile de cazare cât şi toate activităţile de alimentaţie au fost nevoite să îşi suspende activitatea.

Ulterior, activitatea opera­torilor econo­mici a rămas restricţionată, putând funcţiona doar cu o parte din capacitate.

Criza pandemică i-a afectat atât de mult pe anumiţi operatori economici care nu au reuşit să îşi reorienteze businessul, încât aceştia vor fi nevoiţi să pună lacătul definitiv pe uşi. Incertitudinea i-a determinat pe mulţi angajaţi din această industrie să plece către alte industrii.

Turismul se confrunta şi înainte de izbucnirea crizei pandemice cu o problemă a forţei de muncă, fiind destul de dificil de găsit oameni specializaţi.

Cei mai afectaţi de criză sunt însă hotelierii din turismul balnear şi cel de business.

După ieşirea din starea de urgenţă, hotelierii din turismul balnear nu au putut funcţiona la capacitate maximă, astfel că, centrele de tratament şi piscinele interioare au fost închise şi restricţiile continuă şi în prezent.

La fel de încercaţi au fost şi hotelierii de business, care îşi concentrau activitatea pe turiştii veniţi în scopuri profesionale, dar şi pe evenimente.

Anul 2020 a ţinut angajaţii multor companii acasă, existând posibilitatea de a lucra de acasă, iar evenimentele nu au mai putut avea loc din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, astfel hotelurile din marile oraşe abia dacă au reuşit să aibă un grad mediu de ocupare de 20%, un nivel destul care cu greu ar putea susţine cheltuielile, ceea ce ar putea însemna în anumite cazuri chiar pierderi. (Mediafax)

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …