Tuesday , July 5 2022

Zacamant important de gaze naturale, descoperit in Marea Neagra

Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze naturale.

zacamant

In aceasta luna au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.

Conform rezultatelor preliminare, suprafata zacamantului poate atinge 39 km patrati, iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, informeaza un comunicat postat pe site-ul Romgaz.

Daca va fi dovedita, cantitatea echivaleaza cu consumul pe trei ani al tarii noastre.

“Pentru Romgaz parteneriatul in explorarea platformelor din Marea Neagra reprezinta o directie noua de dezvoltare a afacerii precum si a portofoliului de zacaminte.

Suntem o companie cu experienta de peste 100 de ani in lucrari on-shore, dar suntem deschisi pentru noile provocari ale lucrarilor off-shore si ne bucuram sa avem parteneri cu experienta in domeniu”, a spus Virgil Metea, directorul general al Romgaz.

In urma descoperirii, cele trei companii vor reanaliza datele seismice si vor mai fora o sonda pe acelasi zacamant in 2016.

Lukoil are o cota de participare la concesiune de 72%, PanAtlantic detine 18%, iar Romgaz are 10%.

Adancimea apei in cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctueaza de la 300 la 1.200 metri.

Suprafata perimetrului concesionat este de 1.006 km patrati. Sonda LIRA – 1X este situata la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la tarm, mai arata sursa citata.

Sonda a fost forata pana la adancimea de 2.700 m, cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin “Development Driller II”, apartinand companiei Transocean Ltd.

La finalizarea lucrarilor de foraj, sonda a fost trecuta in conservare, in vederea efectuarii lucrarilor ulterioare de evaluare a zacamantului LIRA, in 2016.

Vezi si

Euro a atins marți cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii 20 de ani

Euro a atins marți cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 20 de ani în …