Tuesday , October 3 2023

Vor rezista Uniunea Europeana şi moneda unică?

Banca elveţiană de investiţii Credit Suisse a dat publicităţii un raport în care analizează urmările unei eventuale ruperi a zonei euro, iar concluziile nu sunt deloc bune. Deşi banca recunoaşte că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mică – aproximativ 10%, raportul susţine că dacă Grecia va ieşi din zona euro, şi alte state aflate în situaţii financiare limită ar putea lua această decizie.

Potrivit analizei, schimbarea monedei ar avea ca efect imediat o depreciere masivă a noii monede adoptate, depreciere care ar putea depăşi 60%.

Acest lucru ar duce la datorii de 200-250% din PIB în ţările europene cu economii slabe, în condiţiile în care, în prezent, datoriile acestor ţări se află în jurul valorii de 100%.

Deţinatorii de acţiuni, publici şi privaţi, vor înregistra o reducere a valorii acestora de până la 40%. În cazul în care ţările din grupul PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania) vor ieşi din zona euro, băncile europene din ţările puternice vor pierde 400 de miliarde de dolari din active, în timp ce din instituţiile financiare din ţările slabe vor dispărea aproape 850 de miliarde de dolari.

Vezi si

IRCC tinde să se egaleze cu ROBOR. Cetățenii, sfătuiți să amâne accesarea creditelor

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) tinde să se egaleze cu ROBOR, care este …