Tuesday , April 16 2024

Volkswagen, cele mai slabe vanzari din ultimii 5 ani, dupa scandalul emisiilor

In primul trimestrul al acestui an, vanzarile de masini ale companiei germane Volkswagen au scazut la 23,4% din totalul pietei auto din Europa de Vest, un nivel minim al ultimilor 5 ani, dupa cum anunta reprezentantii Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile.

VW

Vest-europenii au preferat sa-si indrepte atentia catre masini produse de BMW, Mercedes sau Fiat Chrysler, dupa ce marcile din portofoliul Volkswagen au fost lovite de scandalul emisiilor de noxe la automobilele diesel, raporteaza Bloomberg.

Nici modelele ieftine Skoda si nici gama de lux Audi, ambele produse de compania germana, nu s-au bucurat de succes, in ciuda cresterii vanzarilor de automobile noi pe piata europeana pentru a 31-a luna consecutiva.

In martie, de exemplu, cererea de automobile noi de pe piata vest-europeana a crescut cu 5,7% procente, la 1,74 milioane de unitati vandute, iar pe intreg trimestrul s-a inregistrat o crestere de 8,1%, pana la 3,93 de milioane de masini.

“Piata auto vest-europeana si-a revenit mai rapid decat au prognozat analistii, inclusiv eu. Unii clienti fideli ai VW inca asteapta sa vada daca masinile diesel produse de companie vor fi declarate sigure din punct de vedere al normelor de mediu”, a explicat Peter Schmidt, editor sef la Automotive Industry Data.

In toata Europa, in luna martie, marcile de masini din portofoliul Volkswagen au inregistrat o crestere a vanzarilor de 2,3 procente, fiind tinute in loc si de o scadere a vanzarilor la brandul VW de 1,6%.

Pe intreg trimestrul trecut, grupul auto a marcat o crestere de 3,5% a vanzarilor de masini noi, in ciuda declinului cu 0,5% a vanzarilor de masini marca Volkswagen.

Rivalilor le merge insa mult mai bine. BMW a inregistrat o crestere a vanzarilor de masini de 15 procente, in vreme ce Fiat Chrysler are cu 13% mai multe masini vandute decat in urma cu un an.

Mercedes-Benz a avut o crestere a vanzarilor de 11 procente, dar a reusit sa detroneze BMW din pozitia de lider in vanzari de masini de lux la nivel mondial.

SUV-urile par sa ii tenteze in acest moment pe europeni, Roelant de Waard, directorul de vanzari Ford pe Europa estimand ca segmentul de piata detinut de acest tip de automobile urmand sa se extinda la 25% pana la sfarsitul anului, de la 23 de procente in prezent.

business24.ro

Vezi si

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creșterea economiei românești

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest …