Friday , April 19 2024

Veste proasta de la BNR: Va fi mult mai greu sa iei credit pentru casa

Bancile din Romania iau in considerare inasprirea intr-o anumita masura a conditiilor pentru creditele imobiliare.

BNR

In ultimele 4 trimestre, prognozele legate de imprumuturi au ramas nemodificate, insa situatia s-ar putea schimba de la inceputul anului.

“In perioada urmatoare (primul trimestru din 2016), institutiile de credit estimeaza pastrarea nemodificata a conditiilor de creditare in cazul companiilor si al imprumuturilor de consum destinate populatiei, in timp ce pentru creditele imobiliare se prognozeaza o inasprire intr-o anumita masura a standardelor”, se arata in sondajul Bancii Nationale a Romaniei privind creditarea.

Schimbarea de strategie are loc in contextul legii darii in plata, ce va fi dezbatuta din nou in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis-o la reexaminare in decembrie 2015.

Ca urmare a acesteia, Raiffeisen Bank a decis in ianuarie sa creasca avansul cerut pentru creditele ipotecare pana la cel putin 35%, in conditiile in care era de 15% in 2015 pentru imprumuturile in moneda nationala.

Acest lucru inseamna ca la un credit de 225.000 de lei, clientul bancii ar trebui sa vina de acasa cu 79.000 de lei, in loc de 33.750 de lei.

La finalul anului trecut, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, a fost una dintre multele voci din sistemul bancar care a transmis ca legea darii in plata poate avea efecte negative si va crea nedreptati pentru unii si privilegii pentru altii.

” (Legea – n.red.) va face cu mult mai greu accesibile creditele ipotecare pentru cei ce vor dori sa cumpere case in viitor. In cazul creditelor ipotecare acordate in conditii de piata, este de asteptat ca avansul solicitat debitorului sa ajunga undeva intre 35% si 50%, ceea ce va fi de nesuportat.

Creditul de tip ‘Prima Casa’ va disparea cu totul, cata vreme garantia statului nu va mai putea fi acceptata, ea fiind stinsa prin efectul legii in cazul unei decizii de dare in plata. Altfel spus, aceasta solutie legislativa are consecinte dramatice asupra sanselor generatiei viitoare de a dobandi o casa accesand un credit ipotecar”, a detaliat atunci Bogdan Olteanu.

Legea darii in plata permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

ziare.com

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …