Thursday , December 1 2022

Vânzările cu amănuntul au scăzut în UE, în septembrie; în România au crescut

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au înregistrat o scădere neașteptată în luna septembrie, ca urmare a performanțelor slabe ale Germaniei, cea mai mare economie europeană, arată datele publicate vineri de Eurostat, transmite Reuters.


Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în Uniunea Europeană, în luna septembrie comparativ cu luna august. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Germania (minus 2,5%), Finlanda (minus 1,9%) și Olanda (minus 1,2%). În schimb, în România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% de la o lună la alta.
Eurostat subliniază că vânzările cu amănuntul în UE au fost influențate de faptul că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 1,3%, în timp ce vânzările de alimente au crescut cu 0,8% iar vânzările de combustibili au crescut cu 1%.
În ritm anual, comerțul cu amănuntul în zona euro a înregistrat un avans de 2,5% în zona euro și o creștere de 3,2% în Uniunea Europeană. Chiar dacă majoritatea statelor membre UE au înregistrat o creștere a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual, țările cu cea mai mare creștere a vânzărilor au fost: Slovenia (17,1%), Estonia (16,8%), Malta (15%), Croația (14,2%), Lituania (11,3%) și România (8,5%). În acest caz, vânzările cu amănuntul în UE au fost influențate de creșterea cu 4,8% atât a vânzărilor de produse non-alimentare cât și a vânzărilor de combustibili.
Economiștii intervievați de Reuters se așteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să crească cu 0,3% de la o lună la alta și cu 1,5% în ritm anual.
În condițiile în care prețurile la energie înregistrează o creștere explozivă, cazurile de infecție cu coronavirus se înmulțesc iar blocajele de-a lungul lanțurilor de aprovizionare se prelungesc, analiștii prognozează că în lunile următoare consumatorii vor fi și mai prudenți când vine vorba de cheltuieli. Această tendință a fost scoasă în evidență de cei mai recenți indicatori care arată că, în luna octombrie, încrederea în economie a atins cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni. În plus, prețurile ridicate la combustibili ar urma să afecteze și ele puterea de cumpărare a gospodăriilor, lăsând familiile cu mai puțini bani pe care să îi cheltuie pe alte bunuri.
În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna septembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 1,8%. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut pe ansamblu, cu 0,2%.
Comparativ cu aceeași lună din 2020, în septembrie 2021 volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), a înregistrat o creștere pe ansamblu cu 8,5%.Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), a avut un avans pe ansamblu cu 8,4%.  (Agerpres)

Vezi si

Registrul Comerțului: 5.387 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2022

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu …