Saturday , December 2 2023

Ungaria deschide calea pentru construcţia South Stream, în ciuda opoziţiei UE

south stream

Parlamentul ungar a aprobat luni o lege care va deschide calea pentru construcția gazoductului South Stream, o nouă sfidare a premierului Viktor Orban la adresa Uniunii Europeană, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Cu 132 de voturi pentru și 35 contra, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament care permite unei companii să construiască un gazoduct chiar dacă nu are licențele necesare pentru a-l opera.

‘Scopul acestui amendament este să dea un impuls South Stream și să arate Rusiei că Ungaria ia în serios acest proiect’, a declarat Attila Holoda, expert în domeniul energiei.

Săptămâna trecută, directorul principalei companii ungare implicate în proiectul South Stream declara că Ungaria ar putea demara în următoarele șase luni lucrările de construcție la secțiunea din conducta South Stream de pe teritoriul său și să finalizeze proiectul în 2017.

Compania de stat MVM deține 50% din acțiunile companiei mixte responsabilă pentru secțiunea din Ungaria a proiectului South Stream, cealaltă jumătate fiind deținută de Gazprom. Compania mixtă nu are însă licența necesară pentru construcția și operarea conductei.

South Stream un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc în Europa, ocolind însă Ucraina. Ungaria vrea să urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se lovește de rezistența exprimată de Comisia Europeană, care consideră că proiectul South Stream nu respectă decizia sa, care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele naturale.

‘Orban testează limitele Uniunii Europene prin sprijinirea Rusiei. Însă Uniunea Europeană a oprit Bulgaria și ne va opri și pe noi’, a declarat analistul ungar Andras Deak.

În luna august a acestui an, ministrul bulgar al Economiei și Energiei, Vasil Shtonov, a cerut grupului energetic național Bulgarian Energy Holding (BEH) să suspende toate operațiunile în legătură cu gazoductul South Stream până când acest proiect va respecta standardele Uniunii Europene.

Decizia autorităților de la Sofia vine la aproximativ o lună după ce Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în așteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislația europeană. Executivul european susține că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în așteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două — spre nord, prin Serbia, Ungaria și Austria, și spre sud, către Grecia și sudul Italiei. Secțiunea submarină dintre Rusia și Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcția gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acționarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20% și Wintershall Holding (Germania) și EDF (Franța), cu câte 15%.

Vezi si

800.000 de asigurări RCA încheiate de Euroins încetează în 7 decembrie; ASF recomandă șoferilor reînnoirea polițelor cât mai repede

Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare Reasigurare încetează de drept, în data de 7 …