Monday , March 4 2024

Un român cheltuie lunar pe alimente 146 de euro, cel mai scump coș de cumpărături din regiune

Un român cheltuie în medie pe lună 146 de euro pentru a-și cumpăra alimente, de la pâine la carne și de la legume-fructe la dulciuri. Suma este cea mai mare din regiune, cu 25% peste valoarea din Cehia și cu 55% peste cea din Ungaria, scrie Ziarul Financiar.

Cel mai „ieftin“ coș de cumpărături în supermarket este întâlnit în Bulgaria, care este de altfel și cea mai săracă țară din UE, urmată de România pe penultimul loc în clasament. Un locuitor al țării vecine de la sud de Dunăre cheltuie în medie lunar doar 82 de euro pentru a-și asigura necesarul de mâncare, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare Euromonitor. Cifrele sunt aferente anului 2020, cel mai recent an pentru care există date. Ele sunt în continuare relevante dat fiind că ilustrează o situație regională și pun România în perspectivă.

Este adevărat că inflația este astăzi una dintre principalele probleme locale și globale deopotrivă, însă acest fenomen s-a acutizat în special în 2022, când antreprenorii și executivii din retail și FMCG spun că prețurile au crescut la raft și cu 10%. La nivelul lui 2021 însă, prețurile nu au fost cu mult diferite de cele din anul anterior, astfel că valoarea coșului de cumpărături nu trebuie să difere foarte mult de datele Euromonitor. La finalul acestui an însă, situația ar putea arăta diferit, dat fiind că deși inflația este de așteptat să se tempereze, ea nu se va mai întoarce prea curând la nivelurile „cuminți“ de circa 2%.

Din totalul sumei lăsate la casele de marcat ale supermarketurilor și hipermarketurilor pe mâncare, cea mai mare parte merge, în cazul românilor, către carne (circa 33% din total). Apoi, se află la egalitate pâinea și produsele de panificație, legumele și lactatele (inclusiv ouă), fiecare „mâncând“ 15-16% din buget. (Mediafax)

Vezi si

Ministrul Finanțelor: Cota unică este cea mai bună alegere pentru România

Cota unică este cea mai bună alegere pentru România și nu există niciun motiv pentru …