Saturday , December 2 2023

Un nou zăcământ de minereu de uraniu ar putea fi deschis in Romania, dupa cel de la Crucea

mina

Secretarul de stat în Departamentul pentru energie din Ministerul Economiei, Maricel Popa, a declarat că “sunt şanse foarte mari” ca Guvernul să găsească bani pentru exploatarea unui zăcământ de uraniu în judeţele Neamţ şi Harghita.

“Vă pot spune că sunt şanse foarte mari de a găsi finanţare pentru deschiderea zăcământului de la Tulgheş-Grinţieş. Nu se va închide mina de la Crucea (judeţul Suceava – n.r.), ci se va dezvolta un alt perimetru care va îngloba resursa umană şi profesionalismul angajaţilor de la sucursala Suceava”, a declarat Popa, citat într-un comunicat al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).

Zăcământul de la Tulgheş (Harghita) – Grinţieş (Neamţ) este considerat cel mai bogat din ţară, iar intenţia deschiderii exploatării miniere de la Grinţieş datează încă din 1998.

De asemenea, zăcământul de Crucea-Botuşana a fost deschis în urmă cu 30 de ani şi este singurul aflat în exploatare în România. La mina Crucea lucrează aproximativ 700 de angajaţi.

Minereul de uraniu extras la Crucea este transportat la sucursala CNU Feldioara, unde se obţine pulberea sintetizabilă de UO2 necesară fabricării combustibilului nuclear utilizat la producţia energiei electrice la centrala nuclearelectrică Cernavodă.

CNU se află în portofoliul Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie, şi a fost înfiinţată în 1997. Compania are în administrare resursele minerale de uraniu din România.

 

 

Vezi si

800.000 de asigurări RCA încheiate de Euroins încetează în 7 decembrie; ASF recomandă șoferilor reînnoirea polițelor cât mai repede

Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare Reasigurare încetează de drept, în data de 7 …