Tuesday , September 27 2022

Un nou val de birocrație în companii cu angajați part-time

Vine un nou val de birocrație în companii cu angajați part-time: în loc să digitalizeze sistemul public, Finanțele impun plimbarea a milioane de declarații și adeverințe între salariați și angajatori.

Angajații part-time care au mai mulți angajatori trebuie să depună lunar, la fiecare angajator, câte o declarație prin care afirmă că obțin venituri totale (și de la alți angajatori) care sunt echivalente cu cel puțin valoarea salariului minim, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Efortul s-ar transpune în câteva milioane de declarații transmise de angajați și procesate lunar de către angajatori, având în vedere că există 1,1 milioane de salariați part-time, iar unii dintre ei au mai mulți angajatori.

„Retorica privind digitalizarea și debirocratizarea sistemului a rămas doar un exercițiu de PR public, autoritățile dând naștere în realitate unei noi situații care îi zăpăcește pe angajatori, deși totul putea fi automatizat. Așa cum Registrul Comerțului și-a dat seama că putea să ceară și să obțină automat cazierul fiscal de la Finanțe și nu de la contribuabilul care voia să își înființeze o firmă, și Revisalul putea fi o soluție pentru digitalizarea acestui proces de verificare a numărului de ore lucrate și a veniturilor obținute, din moment ce toate informațiile privind contractele de muncă sunt deja în cloud, iar angajatorii lucrează cu această platformă“, spune avocatul Doru Cosmin Ursu din cadrul casei de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.

O astfel de soluție – de consultare a Revisalului, softul de evidență a salariaților – ar elimina, spune avocatul Ursu, situațiile ce vor putea fi generate de unii angajați care ar putea fi tentați să mintă în declarația pe propria răspundere, de teamă că ar putea deveni neatractivi pentru un angajator la care au normă parțială. (Mediafax)

Vezi si

Contribuția totală a sectorului silvic și a industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 miliarde euro anual

Contribuția totală a sectorului silvic și a industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 …