Thursday , September 28 2023

Un nou EŞEC în seria privatizărilor. Cele două firme interesate de CupruMin s-au retras

cupru min

Niciunul dintre cei doi investitori care rămăseseră în cursa pentru a se asocia cu Cupru Min nu a depus în termen documentele necesare pentru a participa la selecția propriu-zisă, iar autoritățile analizează și varianta restructurării societății de stat prin forțe proprii, au declarat, joi, pentru Agerpres, surse oficiale.

Cele două companii interesate să se asocieze cu Cupru Min erau Trafigura PTE LTD Singapore și Yldirim Holding Turcia.

Ele au avut termen până joi la ora 10,00 să depună documentele pentru a participa la licitația de vânzare a concentratului de cupru.

‘Cele două companii au considerat condițiile impuse ca fiind inacceptabile. Este vorba de acel avans de 40 de milioane de euro care trebuia achitat în ianuarie 2014, cu care investitorii nu au fost de acord. Dacă procesul va fi reluat, vor avea loc noi negocieri pe această temă’, au spus sursele menționate.

Potrivit acestora, activitatea Cupru Min nu va fi blocată, întrucât compania are contracte pentru anul viitor.

‘Procedura va fi reluată, însă nu este singura opțiune. Dacă activitatea companiei se va menține profitabilă, se analizează și posibilitatea să se meargă pe restructurare proprie, fără să fie vreo asociere cu altă companie, așa cum se dorește acum. Pentru 2014, Cupru Min are asigurate contracte ferme’, au explicat sursele citate.

Tot joi, primarul orașului Abrud, Nicolae Simina, a declarat, pentru AGERPRES, că niciunul dintre cei doi investitori rămași în cursa pentru achiziționarea concentratului de cupru de la Roșia Poieni nu s-a prezentat la sediul Cupru Min Abrud pentru a depune oferta de cumpărare.

Cei doi investitori care s-au calificat pentru a merge mai departe în procesul de atragere de investiții la CupruMin au avut termen până joi, 12 decembrie, ora 10,00, să depună documentele necesare pentru a participa la licitație.

Potrivit anunțului de atragere de investiții, plicurile cu documentele ar fi urmat să fie deschise tot joi la ora 11,00.

“Verificarea și analizarea documentelor de participare se va face în aceeași zi, lista potențialilor cumpărători acceptați, respectiv respinși, urmând să se afișeze la sediul societății până la ora 18,00′, se menționează în anunțul ME.

Câștigătorul licitației ar fi urmat să fie anunțat vineri și ar fi trebuit să achite avansul de 40 de milioane de euro până la data de 13 ianuarie 2014.

Procesul de atragere de investiții la CupruMin este de fapt un contract de vânzare a minereului de cupru.

La începutul lunii septembrie, ministrul de atunci al Economiei, Varujan Vosganian, declara că prețul minim din oferta pentru atragerea de investiții la Cupru Min este 6.900 de dolari pe tonă.

“Am estimat pentru ultimul trimestru al anului un preț al cuprului de 7.000 de dolari pe tonă. Prețul minim din ofertă este de 6.900 de dolari pe tonă. În costul minereului intră și investițiile de mediu și decopertare”, a precizat Vosganian.

Pentru procesul de achiziție a concentratului de cupru de la Cupru Min au fost depuse în termen trei oferte — Trafigura PTE LTD Singapore, Glendore International Elveția și Yldirim Holding AȘ Turcia. Criteriile de eligibilitate au fost îndeplinite doar de doi ofertanți — Trafigura și Yldirim.

Cupru Min oferă la vânzare, prin metode combinate, constând în licitație cu oferta în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare și neangajante, cu criterii de eligibilitate, o cantitate maximă de 331.890 tone de concentrat de cupru, care va fi ajustată în funcție de prețul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare.

Contractul de vânzare a concentratului de cupru se încheie pe o perioadă de șapte ani. Cantitatea maximă de concentrat de cupru livrată în contul avansului este de 45.360 de tone, ajustabilă în funcție de prețul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare, având conținuturile specificate în fișa tehnică. Cumpărătorul va suporta costurile pentru preluarea concentratului de cupru din incinta societății și pentru transportul acestuia, precum și orice alte costuri asociate.

Cupru Min a trecut anul trecut printr-o procedură de privatizare, care, însă, nu s-a finalizat. În 26 martie 2012, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarată câștigătoare a licitației organizată pentru vânzarea acțiunilor deținute de stat la societatea Cupru Min, la prețul de 200,772 milioane de euro. Ulterior, licitația a fost anulată, cele două părți nereușind să ajungă la o înțelegere.

Înființată în 1977, sub denumirea de Sucursala Minieră Abrud, exploatarea avea ca obiect principal de activitate extracția și prepararea minereurilor cuprifere sărace de la Roșia Poieni. Zăcământul era evaluat la peste un miliard de tone de minereu cu un conținut mediu de 0,353% cupru și cu aproximativ 3,9 milioane de tone de metal.

Vezi si

BERD a înrăutăţit estimările privind economia românească în 2023 şi 2024

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în …