Tuesday , January 31 2023

Un nou esec al discutiilor pentru salvarea Greciei. Bancile ar putea fi inchise luni. Summmit de urgenta luni, la Bruxelles

Bancile din Grecia ar putea fi inchise luni, dupa ce autoritatile acestei tari nu au reusit sa ajunga la niciun acord cu creditorii internationali pentru salvarea tarii de la faliment. Intalnirea de joi intre reprezentantii Atenei si creditori, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro, s-a incheiat cu un esec.

Yanis Varoufakis, ministrul elen de Finante, si Christine Lagarde, sefa FMI
Yanis Varoufakis, ministrul elen de Finante, si Christine Lagarde, sefa FMI

Dar un nou summit de urgenta dedicat Greciei va avea loc luni, la Bruxelles, in prezenta sefilor de stat si de guvern din 19 state membre ale Eurogrupului.

Intrebat la reuniunea Eurogroup daca bancile grecesti vort fi deschise vineri, un membru al Comitetului executiv al BCE, Benoit Coeure, spus: “Maine, da. Luni, nu stiu…”, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Reuters.

Consiliul guvernatorilor BCE va organiza o conferinta speciala, vineri – a doua in trei zile – unde ar putea decide ca bancile grecesti care se confrunta cu retrageri masive de cash sa primeasca de urgenta mai multe lichiditati, au spus doua persoane apropiate situatiei citate de Reuters.

Deponentii greci a scos aproximativ 2 miliarde de euro din banci la inceputul acestei saptamani, de luni pana miercuri, dupa ce o saptamana de negocieri s-au incheiat cu un esec la Bruxelles, au declarat surse bancare pentru Reuters. Suma este de doua ori mai mare decat cea pe care BCE a acordat-o bancilor grecesti, numai miercuri.

Grecia trebuie sa ramburseze, la 30 iunie, 1,5 miliarde de euro catre FMI si risca sa nu poata onora aceasta scadenta fara un acord cu creditorii pe marginea unor reforme.

HotNews

Vezi si

Ford recheamă în service aproape jumătate de milion de mașini din toată lumea, inclusiv Explorer, Lincoln Aviator și Lincoln Corsair

Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video …